Jak stylowo podawać ciasta?

Pyszne babki, okrągłe tarty i słodkie torty powinny nie tylko cudownie smakować, ale także doskonale prezentować się na stole. Jak dobrać paterę i inne akcesoria kuchenne, by słodkości wyglądały tak, jak smakują – wybornie?

Przygotowanie ciasta i tortu to dopiero pierwszy etap w wyścigu o uznanie gości. Przed nami jeszcze dwa ważne etapy, które wpłyną na ostateczny rezultat naszych wysiłków. Aby ruszyć do przodu i nie dać się dogonić błędom, powinniśmy mądrze wybrać akcesoria do krojenia i podawania wypieków. Pamiętajmy, że źle podzielone ciasto lub tort, tracą dużo na swoim uroku. Na ostatniej prostej pozostanie nam zaserwowanie na stole kawałków ciasta na stylowej paterze. Jak kroić słodkie wypieki? Na co powinniśmy zwracać uwagę podczas dzielenia wypieków? Jakie mamy patery do wyboru? O tym wszystkim przeczytacie poniżej.

Kroimy i układamy

Zacznijmy od noża. W domu każdego miłośnika wypieków powinien znajdować się nóż cukierniczy, a najlepiej cały ich zestaw. Różnią się one od tradycyjnych noży budową – ich ostrza są zazwyczaj gładkie i zaokrąglone na końcu. Do wyboru mamy noże do krojenia tortów ze stali szlachetnej, która zapobiega przyklejaniu się kremów do ostrza. Przydatnymi narzędziami są noże-szpatułki, które pozwalają na wygładzanie kremów i tworzenie w szybki sposób prostych dekoracji. Jeśli nie mamy specjalistycznego noża, to pamiętajmy o cukierniczym triku. Podczas krojenia ciasta lub tortu moczmy nóż w gorącej wodzie. To zdecydowanie ułatwia dzielenie wypieku!

Jeśli już wiemy czym kroić ciasta, to powinniśmy skupić się na tym, jak to robić. Zbliżając się do mety, czyli na stół, chcemy, by nasze wypieki wyglądały apetycznie. Dlatego zawsze przed podaniem ciasta odkrajamy przypieczone i spalone brzegi. Ten prosty zabieg zdecydowanie poprawi wygląd kawałków ciasta lub tortu na paterze.

Powinniśmy także zwrócić uwagę na kształt kawałków. Zasady w tym aspekcie są banalne. Jeśli mamy ciasto przygotowane w prostokątnej formie, to kawałki kroimy w kwadraty. Natomiast okrągłe torty, tarty lub inne ciasta dzielimy zazwyczaj na trójkąty. Bardzo ciekawym sposobem na uzyskanie oszałamiającego efektu, jest wykrojenie środka w okrągłym cieście, następnie podzielenie zewnętrznego pierścienia na kawałki, a na samym końcu małego okrągłego środka.

Gdy zabierzemy się za układanie ciasta na paterze, to nie ściskajmy kawałków, by weszło ich jak najwięcej. O wiele rozsądniej jest ułożyć je w niewielkiej odległości i nie na sobie, by ich kremy się nie mieszały. Pamiętajmy także, że patera stanowi idealną płaszczyznę dekoracji. Oprócz ciast pojawić się mogą na niej małe owoce, bakalie czy zielone listki – na przykład bazylii albo mięty.

Podajemy na stół

Finisz jest już blisko. Zostało nam tylko wniesienie patery i postawienie jej na stole. O czym powinniśmy na tym etapie pamiętać? Po pierwsze o rodzaju naczynia. Powinno nam zależeć, by patera ładnie i stylowo komponowała się z zastawą stołu. Jeśli mamy elegancką porcelanową zastawę, patera powinna też taka być. Jeśli przygotowaliśmy różne ciasta, to świetnie sprawdzi się patera piętrowa. To właśnie ona będzie przykuwać wzrok gości. Nie zapominajmy, że możemy wybrać paterę zamykaną, która zapewni dłuższą świeżość naszym wypiekom. Najważniejsze jest jednak, by nasz wybór pasował nam i był zgodny ze stylem naszego stołu.