Gdy przyjrzymy się ilości plastiku obecnej w naszych kuchniach, rezultaty mogą nas niemile zaskoczyć. Woreczki śniadaniowe, pojemniki do przechowywania, butelki z wodą i napojami, reklamówki, folie, opakowania, akcesoria, naczynia i sztućce piknikowe... Plastik jest obecny wszędzie. Na szczęście, jego zastąpienie nie jest wcale takie trudne, a jeśli dobrze przemyślimy kolejne zakupy, zyskamy bardziej przyjazną środowisku kuchnię i naturalne, eleganckie wnętrze.
Ekologiczna spiżarnia
Słoiki na drewnianej lub metalowej półce wyglądają bardziej elegancko niż plastikowe koszyczki i pojemniki. Łatwiej też utrzymać w nich porządek i lepiej zachowają aromat ziół. Również do trzymania suchych ziaren, makaronu i mąk warto używać szklanych naczyń. Proste, o mlecznych lub przezroczystych ściankach, będą pasować do nowoczesnego wnętrza, natomiast takie w stylu dawnych weków podkreślą sielski i naturalistyczny wystrój. Warzywa i ziarna dobrze przechowują się w bawełnianych i lnianych woreczkach.
Folia spożywcza też ma swoją bardziej ekologiczną alternatywę. A mianowicie owijki lub woskowijki, czyli materiałowe ściereczki pokryte naturalnym woskiem pszczelim. Możemy zrobić je sami lub kupić gotowe. Mają przepiękne, żywe kolory i ciekawe wzory. Sprawdzą się do zawijania kanapek, owoców i warzyw, a także przykrywania naczyń przed schowaniem ich do lodówki.
Zamiast piętrzyć na półkach plastikowe butelki, pijmy wodę z dzbanków z filtrami (są dostępne w wielu kolorach!), a domowe lemoniady i soki przechowujmy w szklanych dzbankach i butelkach.