Sezon na owoc róży w pełni! Te pyszne płatki można zajadać pod postacią syropu, konfitury, kremu czy galaretki, ale także w nienaruszonej formie dodawać do dań, jako jadalną dekorację. Róża nie ma sobie równych w aromacie i smaku – do tej konkurencji nie ma co stawać! Zobaczcie, jak kreatywnie i stylowo wykorzystać płatki róży.
Bogactwo witamin
Wiedzieliście, że owoc róży ma nawet 40 razy więcej witamy C, niż sama cytryna? To jednak nie wszystko, bo róża zawiera także kwas foliowy oraz cenne witaminy z grupy A i B. Jest bardzo pomocna w chorobach wątroby czy serca, a także przy zbyt wysokim ciśnieniu. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości ile się da – tym bardziej teraz, kiedy znów powróci sezon grypowy, witamina C będzie zbawieniem!
Cudowne płatki
Cokolwiek przyrządzicie z płatków tej fantastycznej rośliny, nie zawiedziecie się! Z płatków róż koniecznie polecamy przygotować konfiturę, którą możemy podarować bliskiej osobie jako prezent – wystarczy przelać ją do pięknego słoiczka, ozdobionego subtelną wstążką. Jej zapach i smak gwarantują udany upominek! Jeśli wolimy taki specjał zostawić we własnej kuchni, to możemy z powodzeniem wykorzystać go do ozdobienia dań – na przykład mięsnych, ale także śniadaniowych, jak na przykład owsianka. Taka konfitura będzie także dobrze smakować jako dodatek do herbaty lub deseru – koniecznie dodajcie ją do zwykłych maślanych ciastek, podając na małej ceramicznej łyżce lub miseczce do dipów.
Nie tylko w kuchni
To wciąż nie wszystko! Róża znajduje jeszcze więcej ciekawych zastosowań, nie tylko jako kulinarny specjał. Jeśli uwielbiacie jej zapach, to na pewno z radością przygotujecie z niej kosmetyk do codziennej pielęgnacji twarzy – świetnie sprawdzi się jako hydrolat do twarzy, czyli rodzaj toniku, którego używamy przed nałożeniem kremu. Nadmiar płatków róż warto zasuszyć i cieszyć się tym niepowtarzalnym aromatem jeszcze kilka chwil, wykorzystując efekt naszej pracy jako potpourri – wystarczy ozdobna miseczka lub słoiczek. Do dzieła!