Jak zmienić dietę na jesień?

Kolorowe liście, pierwsze przymrozki i krótsze dni. Przywitajmy jesień nie tylko za oknem, ale także w swojej diecie, by zdrowo i w pełni sił cieszyć się jej pięknem.

Każda pora roku rządzi się swoimi kulinarnymi prawami. Wiosną pojawiają się nowalijki, lato raczy nas świeżymi warzywami i owocami, natomiast jesień jest czasem dyni, ciepłych zup oraz pierwszych przetworów. Dietetycy radzą, by dietę dopasowywać do rytmu pór roku i przygotowywać jadłospis w oparciu o sezonowe warzywa i owoce. W przypadku jesieni należy dodatkowo wziąć pod uwagę zmieniającą się aurę. Pierwsze chłodne noce, potem także dni, są szokiem i obciążeniem dla organizmu po gorącym lecie. Dlatego powinniśmy zwrócić uwagę na dwa elementy niezbędne w jesienniej diecie – ciepłe zupy i produkty bogate w witaminy oraz minerały.

Lekkie i ciepłe zupy

Jedna z zasad jesiennej diety mówi, by starać się jeść częściej posiłki, które składać się będą z mniejszych porcji. Pamiętajmy, że zapotrzebowanie organizmu na energię rośnie w niskich temperaturach, gdyż musi on zużywać jej więcej na utrzymywanie swojego ciepła. Z drugiej strony, aktywność fizyczna spada, więc nie powinniśmy przesadzać z porcjami. Dobrym rozwiązaniem w takim przypadku są zupy, czyli ciepłe i lekkostrawne dania. Jednocześnie gotowane produkty trawią się szybciej, co sprawia, że organizm łatwiej przetwarza je na energię.

Zupy nie są trudnym w przygotowaniu daniem. Nie wymagają również wiele pracy w kuchni. Warto podkreślić, że początek jesieni jest świetnym czasem na zupy z dyni, ponieważ wtedy trwa sezon na to warzywo. Polecamy wam szczególnie rozgrzewający krem dyniowy czy zupę krem z pieczonej dyni i marchewki. Przepisy na oba dania znajdziecie na naszym portalu. Warto wspomnieć jeszcze o wartościach odżywczych dyni. Warzywo to zawiera błonnik, całą paletę witamin i związków mineralnych, a do tego nie jest kaloryczne!  

Na zdrowie! 

Jesień wymaga zwrócenia szczególnej uwagi na zdrowie. Dynamiczna pogoda, czyli chłodne noce i ciepłe dni, opady deszczu i zimne północne wiatry, mogą sprawić, że szybko złapiemy przeziębienie. Jak pomóc swojemu organizmowi, by zmniejszyć szanse na zachorowanie?

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o witaminach, a w szczególności o witaminie C i D. Pierwsza z nich wspomaga odporność organizmu oraz bierze udział w wielu procesach biochemicznych. Pamiętajmy jednak, że sama witamina C nie uchroni nas przed przeziębieniem. Dodatkowo jest ona bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur. Dlatego najlepiej dostarczać ją, jedząc surowe warzywa i owoce. Najwięcej witaminy C zawierają papryka, natka pietruszki, brukselka i brokuły. W przypadku owoców są to owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki i owoce cytrusowe.  

Witamina D pełni istotne znaczenie w działaniu układu odpornościowego. Dodatkowo bierze udział w procesach związanych z prawidłowym stanem układu kostnego. Witamina D powstaje w ludzkim organizmie na skutek działania promieni słonecznych na skórę. Jednak kiedy dni stają się krótsze i zdecydowanie rzadziej przebywamy na słońcu, to musimy dostarczyć ją z produktów spożywczych lub suplementować. Jest to szczególnie ważne, ponieważ wiele osób w naszym kraju cierpi na niedobór tej witaminy. Najlepszymi jej źródłami są ryby morskie, takie jak makrela, śledź i łosoś. Niewielkie ilości witamy D znajdziemy także w jajach i serach żółtych.