Producenci gotowych dań oraz restauratorzy od dawna już projektują jedzenie. A to znaczy, że na równi z walorami smakowymi dania, stawiają jego wygląd. Nawet średnio smaczne danie, podane w estetyczny sposób, bardzo zyskuje w odbiorze. Krótko mówiąc – im coś lepiej wygląda, tym lepiej smakuje! Jak przełożyć tę zasadę na przygotowanie pizzy, która jest tak naprawdę misz-maszem składników na placku? Poniżej kilka rad, dzięki którym przekonasz się, że pizza nie musi być nieuporządkowanym bałaganem mięsa, oliwek, pomidorów i innych dodatków.
W jakim stylu będzie Twoja pizza?
Mimo że pizza jest potrawą włoską, jest ona tak rozpowszechniona na całym świecie, że doczekała się własnych wariantów w każdym miejscu na Ziemi. Nawet w samych Włoszech, w zależności od regionu, jest przyrządzana na różne sposoby. Dlatego, jeżeli masz ochotę na pizzę, która ma mieć spójny i estetyczny wygląd, zdecyduj, w jakim stylu ją przygotować i nie wprowadzaj niepotrzebnych wariacji. Pizza neapolitańska to idealny wybór dla fanów cienkiego ciasta. Ranty tej pizzy po upieczeniu powinny być pulchne i dość szerokie. Nie wybieraj pizzy neapolitańskiej, jeżeli masz ochotę na ananasa, oliwki czy mięso typu gyros. Kwintesencją smaku i wyglądu tej pizzy jest wykorzystanie wyłącznie włoskich składników: pomidorów San Marzano, prawdziwej mozzarelli, oregano, bazylii i oliwy. Amatorzy nieco grubszego ciasta niż na pizzy neapolitańskiej powinni pochylić się nad stylem nowojorskim. Dzięki grubszemu ciastu, na pizzy można wyłożyć dużo sera i nie żałować dodatków. A z tymi ostatnimi można trochę poszaleć. W pizzy nowojorskiej dopuszczalna jest np. kiełbasa salami, bekon czy papryczki jalapeno. Propozycją dla osób, które nie mają wprawy w robieniu idealnie okrągłych placków, jest pizza w stylu sycylijskim. Jest to jedyna pizza z regionu Włoch, tradycyjnie wyrabiana na kwadratowym cieście. Takie ciasto łatwo jest uformować oraz symetrycznie ułożyć dodatki. Jest to także wygodne rozwiązanie dla osób, które nie mają w domu specjalnej blachy do pizzy, a jedynie tradycyjne, prostokątne blachy do ciasta.