O naleśnikach z pewnością można powiedzieć jedno – są one znakomitym daniem dla ludzi, którzy chcą dodawać składniki do potraw po swojemu i tworzyć kuchnię na własnych warunkach. To właśnie w ten złotawy placek można zawinąć dosłownie wszystko. Oczywiście istnieją przepisy na to cudowne danie, ale to tak naprawdę my – miłośnicy kuchni, decydujemy, co znajdzie się w naszych naleśnikach i jak będą one wyglądały. Dlatego dzisiaj zajmiemy się trzema kwestiami z nimi związanymi. Najpierw rzucimy trochę światła na ich robienie, potem przerzucimy się na ich wygląd, by zakończyć refleksją nad łączeniem wnętrza, z tym, co na wierzchu.
Jak zrobić stylowe naleśniki?
Mimo że naleśniki dostarczają wielu kulinarnych wrażeń, niewiele osób myśli o nich jako o stylowym daniu. Czas to zmienić i sprawić, by nie tylko cudownie smakowały, ale także pięknie wyglądały na talerzu!
Ciasto, składniki, niespodzianki
Powiedzmy to sobie otwarcie – naleśniki powinny być cienkie, puszyste i jednocześnie elastyczne. Dlatego do ich zrobienia potrzebujemy kilku składników, by uzyskać gęste ciasto, które potem wyląduje na patelni. Aby otrzymać oczekiwaną masę, dodajemy do siebie około 250 gramów mąki pszennej, szklankę mleka, 2 jajka, jedną szklankę wody mineralnej gazowanej, trzy łyżki oleju lub masła oraz szczyptę soli. Oczywiście jest to podstawowy przepis. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego ciasta.
Jak już pisaliśmy wcześniej, naleśniki to danie, które świetnie nadaje się do przeprowadzania eksperymentów kulinarnych. Dlatego polecamy Wam podczas przygotowywania ciasta dodać do niego wiórek kokosowych – jeśli robicie je na słodko. W przypadku naleśników wytrawnych polecamy szpinak, co nie tylko wzbogaci smak ciasta, ale zmieni także jego kolor na zielony. Oczywiście to tylko propozycje, warto samu spróbować stworzyć w kuchni to danie na swój autorski sposób.
Kolory, kształty, końcówki
Naleśniki mogą być kolorowe! Jeśli dodamy do ciasta zmiksowany szpinak, to otrzymamy piękne zielone placki. Sok z buraka sprawi, że nasze danie nabierze rumieńców, a aromatyczna kurkuma doda naleśnikom złotej barwy. Natomiast kakao zabarwi je na ciepły brązowy kolor. Wystarczy jeden mały dodatek, który nie wymaga praktycznie żadnej dodatkowej pracy, by naleśniki podane na talerzu, wyglądały o wiele bardziej stylowo. A nie dotarliśmy jeszcze do dodatków...
Naleśniki nie muszą być okrągłe. Możemy zrobić je w dowolnym kształcie, potrzebujemy do tego jedynie odpowiednich form, które bez problemu kupimy w sklepie. Naleśniki w kształcie serca, postaci czy figury geometrycznej stają się wtedy łatwe do zrobienia! Naleśniki możemy także zawijać na kilka sposobów. Nie musi to być tylko charakterystyczny rulon. Przecież możemy złożyć naleśnik w krokieta lub kopertę.
Wnętrze, wierzch, dodatki
To, co w środku znajduje swoje uzupełnienie na zewnątrz. Na wytrawnych naleśnikach pojawiają się inne dodatki niż na tych przygotowanych na słodko. Te pierwsze apetycznie jest dopełnić sosem czosnkowym lub guacamole. Oczywiście, zależy to od składników użytych do zrobienia farszu. Stylowo na tym daniu prezentuje się świeża bazylia lub koperek.
Natomiast słodkie naleśniki możemy polać czekoladą, dodać na ich wierzch bitej śmietany lub budyniu. Pamiętajmy także o owocach – truskawki, maliny czy jagody są wprost stworzone, by znaleźć na tym daniu.