Karnawałowy stół z przekąskami

Jest niezbędnym elementem karnawałowego przyjęcia. Jak zaaranżować stół z przekąskami, by zrobił wrażenie na gościach i spełnił swoją najważniejszą funkcję – oferował smakołyki w pięknym stylu?

Karnawał rozpoczyna się w Dniu Trzech Króli i trwa aż do wigilii Środy Popielcowej. To czas zabawy, radości i świętowania. Odbywają się wtedy bale oraz przyjęcia. Część z nas woli bawić się w domu, organizując karnawałowe imprezy w gronie znajomych. Jeśli zabieramy się za przygotowanie przyjęcia w mieszkaniu, to nie możemy zapomnieć o stole z przekąskami. W którym miejscu go postawić? Jakie są najważniejsze motywy, które powinny się na nim pojawić? Oraz co pysznego powinno się znaleźć na karnawałowym stole? O tym wszystkim przeczytacie poniżej.

Gdzie go ustawić?

Impreza karnawałowa rządzi się swoimi prawami. To przede wszystkim czas szaleństwa i wybornej zabawy, której towarzyszą tańce i przeróżne zabawy. Oznacza to, że w pokoju potrzebujemy dużo miejsca. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest postawienie stołu z przekąskami pod ścianą. Zapewni to dobry dostęp do ustawionych na nim potraw oraz sprawi, że pomieszczenie stanie się przestronne. Będziemy mogli również zaprosić na przyjęcie więcej osób. Oczywiście nasz stół będzie typu szwedzkiego, więc nie będzie przy nim krzeseł. Goście swobodnie będą mogli do niego podchodzić, by raczyć się przygotowanymi przez nas pysznymi przekąskami i frykasami.

Jak będzie wyglądał?

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że nasz stół ma charakter karnawałowy. Dlatego możemy wybrać jeden z dwóch głównych sposobów jego udekorowania. Pierwszy, będzie bardzo kolorowy, bogaty i różnorodny. Pojawi się w nim wiele barw, plastikowych dodatków oraz nieoczekiwanych elementów. To stół dla osób wyluzowanych, które traktują przyjęcie karnawałowe z przymrużeniem oka, a najważniejsza jest dla nich dobra zabawa. Nikt więc nie będzie płakał nad kolorowym konfetti, szalonymi balonami i kolorowymi piórami dołączonymi do blatu. Wręcz przeciwnie – to będą obowiązkowe motywy!

Możemy jednak zdecydować się na stworzenie eleganckiego stołu. Jeśli pojawią się przy nim balony, to będą one złote, czarne lub srebrne. To właśnie te trzy kolory zdominują jego dekoracje. Zamiast barwnego konfetti leżeć będą na nim złote lub srebrne gwiazdki. Stałym motywem karnawału są maski. Warto kilka z nich położyć na stole, by dopełniały go tematycznie. W tym stylu liczy się prostota i szyk. Dlatego przy takim stole będą bawić się osoby, którym zależy na połączeniu dobrej zabawy z wykwintnością.

Co na nim?

Jeśli ustawiliśmy już stół, pojawiły się na nim, i wokół niego dekoracje, to przyszedł czas na jego pyszną stronę. I tu pojawia się pytanie – jakie dania wybrać? Odpowiedź jest tak prosta, jak zazwyczaj ich przygotowanie – wybieramy przekąski. Mają one dwie niewątpliwe zalety, które docenią nasi goście. Po pierwsze można zjeść je bardzo szybko, dosłownie podbiec do stołu i coś przegryźć, dzięki czemu nie pomija się tańców. Po drugie zjedzenie ich jest proste. Brzmi to może dziwnie, ale pomyślcie, kto chciałby siedzieć nad talerzem i dłubać w jedzeniu, gdy zabawa wokół trwa w najlepsze?

Oprócz przekąsek warto przygotować tematyczne deski. Na jednej znaleźć się mogą pokrojone i efektownie ułożone warzywa – w sam raz dla wegetarian i wegan. Miłośnicy serów powinni także mieć coś dla siebie. Deska z serami pleśniowymi, żółtymi oraz kawałkami fety na pewno ich uszczęśliwi. Oczywiście różnego rodzaju wędliny będą także mile widziane.

Warto pamiętać także o drobnych słodkościach, które ze względu na dużą zawartość węglowodanów dodadzą sił uczestnikom do dalszej zabawy. Polecamy Wam zrobienie pysznych ciasteczek, muffinów lub domowego ciasta. Życzymy Wam udanej karnawałowej zabawy, szczypty szaleństwa i pysznych przeżyć!