Kibbeh, czyli smak z Bliskiego Wschodu

Te niepozorne kulki uformowane z mielonego mięsa, kaszy bulgur i cebuli tworzą delikatny smak, którym można się raczyć podczas obiadu, ale także podczas przyjęcia.

Kibbeh uważany jest za danie narodowe wielu krajów Bliskiego Wschodu. Najbardziej popularny jest w Libanie, Syrii, Palestynie, Jordanii i Egipcie. Nazwa tego dania pochodzi z języka arabskiego, gdzie słowo kubbah oznacza piłkę. Kibbeh przygotowywany jest na różne sposoby, zależnie od kraju, a nawet od regionu. Można zrobić go w formie placka, a nie kulki. Niektórzy podają go surowego, a inny gotują kibbeh w bulionie lub pieką. Przyjmuje się jednak, że danie to robione jest z kaszy bulgur, mielonej cebuli oraz drobno mielonej jagnięciny, wołowiny, koziny lub mięsa wielbłąda. Jednak zależnie od tego, w którym kraju Bliskiego Wschodu się znajdziemy, nie zdziwmy się jak nagle w potrawie tej znajdzie jogurt, pigwy, granaty lub sos wiśniowy.

Kibbeh przyprawia się bogato i aromatycznie. Do potrawy dodaje się cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz ziele angielskie.    

Jak przygotować Kibbeh?

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego (lub mielonej baraniny)
  • 500 g kaszy bulgur (drobnej)
  • przyprawa do mięs Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • kumin
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę bulgur namoczyć w zimnej wodzie, następnie przepłukać na sicie i ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, umieścić w dużej misce razem z 500 g mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięs Appetita. Wymieszać, a następnie zmiksować za pomocą blendera, aby uzyskać gładszą konsystencję (masa nadal powinna być zwarta i gęsta).

Pozostałą część mięsa doprawić przyprawą do mięs i kuminem. Patelnię rozgrzać i dodać 2-3 łyżki oleju. Smażyć wołowinę, aż będzie złota, a płyn odparuje. Ostudzić. 

Z przygotowanej wcześniej masy formować okrągłe placki (jak przy knedlach), na środku umieścić farsz z mięsa mielonego i zlepiać tak, aby uzyskać kształt kuli lub podłużnej piłki. 

Olej (w takiej ilości, aby cała kulka mogła być w nim zanurzona) rozgrzać w garnku z grubym dnem do temperatury 175 stopni. Smażyć ok 7-10 minut do uzyskania złotego koloru.