Jeśli lubicie prostotę, naturę i porządek, to zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Przedstawiamy kuchnię w stylu japońskim, czyli piękno minimalizmu.
Większość z nas nigdy nie była w Japonii. Jednak kraj ten fascynuje wielu ludzi i pewnie każdy słyszał o kulturze japońskiej. Tradycyjne potrawy kuchni japońskiej – sushi czy ramen – są znane na całym świecie. Tokio, Kioto, samuraj czy szogun – kto nie zna tych słów? Jednocześnie zdajemy sobie sprawę z różnic między naszymi kulturami. Czy więc kuchnia w stylu japońskim byłaby dobrym rozwiązaniem w polskich warunkach? Przekonajcie się poznając jej wyjątkowość.
Minimalizm
Wygląd i styl kuchni odzwierciedla mentalność ludzi żyjących w danym społeczeństwie. Otwarte nacje mają kolorowe i bogato zdobione pomieszczenia. Te bardziej skromne i pracowite celują w funkcjonalność i oszczędność. Natomiast w kuchni japońskiej liczy się minimalizm. To słowo klucz! W tym jednym słowie kryje się cała filozofia stylu japońskiego.
Kuchnia japońska powinna być miejscem, w którym funkcjonalność i praktyczność idą w parze z prostotą i skromnością. Nie projektuje się jej na pokaz. Ma to być przestrzeń, w której w wygodny, a jednocześnie spokojny sposób, przygotowuje się dania. Skąd takie podejście? Pamiętajmy, że na kulturę japońską bardzo silny wpływ miał buddyzm, który podkreśla znaczenie umiaru. Dodatkowo bardzo szybki rozwój gospodarczy Kraju Kwitnącej Wiśni sprawił, że powstały wielkie przeludnione miasta, w których brakuje miejsca – dlatego maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest bardzo ważne. Czy nie kojarzy Wam się to z naszymi małymi kuchniami w blokach? Może to więc jest świetny pomysł i dla nas?
Natura
Drugim nurtem filozoficzno-religijnym, który kształtował społeczeństwo japońskie, jest shintoizm. To z niego narodziła się miłość Japończyków do natury. Podejście to ma swoje odzwierciedlenie w aranżacji wnętrz. Pomieszczenia powinny być naturalne, dlatego używa się w nich niemalowanego drewna, kamieni, bambusa i naturalnych tkanin.
W kuchni królują naturalne kolory – beże, brązy, ale także dopełniające biele i czerń. Oczywiście zielone akcenty są także wskazane – najlepiej w postaci żywych roślin. Zgodnie z japońskim stylem unika się wyrazistych i intensywnych kolorów.
Wykonane z drewna meble są w kuchni japońskiej proste i minimalistyczne. Zazwyczaj mają regularne geometryczne kształty, nie pojawiają się na nich zdobienia, ani inne zbędne elementy czy wzory. Stół i krzesła są możliwie proste i funkcjonalne.
W stylu japońskim pojawia się ceramika. Podobnie do reszty elementów designu nie ma ona zdobień i wzorów. Duże czarne lub białe płytki można ułożyć na podłodze, co będzie idealnie kontrastować z brązowymi drewnianymi meblami. Innym rozwiązaniem stosowanym w kuchni japońskiej jest wykonanie podłogi z drewna.
Styl japoński to świetne rozwiązanie dla osób posiadających małe kuchnie. Jeśli dodatkowo cenią sobie one prostotę, wygodę i porządek, to znakomicie się w niej odnajdą. Pamiętajcie, że w tym stylu liczy się przede wszystkim harmonia, balans i czystość.