Kurczak tandoori, czyli Indie na talerzu

Marynowany w jogurcie i przyprawiony mieszanką przypraw kurczak tandoori łączy w sobie delikatność i soczystość mięsa z aromatyczną chrupiącą skórką.

Kurczak Tandoori jest jedną z najsłynniejszych potraw kuchni indyjskiej, która zyskała popularność dzięki politykom! Pierwszy premier niepodległych Indii Jawaharlal Nehru rozsmakował się w lokalnym daniu, które szybko stało się jednym z oficjalnych dań na bankietach. Dzięki temu kurczaka tandoori skosztowali Richard Nixon i John Kennedy.

Jedna z opowieści o historii kurczaka tandoori mówi, że potrawa ta pochodzi z Peszawaru, gdzie mężczyzna o imieniu Kundan Lal Gujral prowadził restaurację Moti Mahal. Zastanawiając się nad wzbogaceniem swojej oferty kulinarnej i zachęceniem klientów do wizyt w swojej restauracji, zaczął przygotowywać kurczaka na nowy sposób – w glinianym piecu zwanym tandoor, który tradycyjnie używany był do wypiekania chlebków naan. Piece tandoor opalane były drewnem lub węglem drzewnym, a temperatura w nich osiągała wartość 900°C. Dzięki nowemu sposobowi obróbki kurczaka udało mu się uzyskać mięso o soczystym wnętrzu i chrupiącej skórce.

Rozpad brytyjskich Indii w 1947 na Pakistan i Indie sprawił, że wielu Hindusów musiało emigrować z Peszawaru. Tak właśnie właściciel restauracji trafił do Delhi, gdzie założył kolejny lokal a kurczak tandoori został odkryty, nie tylko przez lokalną społeczność, ale także przez dygnitarzy.

Tradycyjnie kurczak tandoori podawany był jako przystawka. Współcześnie jednak stał się pełnoprawnym daniem, które najlepiej uzupełnić brązowym ryżem lub kuskusem. Świetnym dodatkiem do kurczaka tandoori jest jogurtowy dip z miętą i ogórkiem, czyli raita. Warto także wspomnieć, że nic nie stoi na przeszkodzie, by danie to podać w oryginalnej indyjskiej picie.

Jak przygotować Kurczaka tandoori?

SKŁADNIKI

Marynata:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego Appetita
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Appetita
  • 1 łyżeczka chili mielonego Appetita
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

2 duże piersi z kurczaka

Do podania:

  • ryż, domowy chlebek naan lub sałatka

PRZYGOTOWANIE

Przygotować marynatę: wszystkie składniki zmiksować w wysokim blenderze.

Mięso dokładnie wysmarować i wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny.

Po tym czasie rozgrzać grill piekarnika do 220 st. C, na blasze wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go olejem.

Kurczaka wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec ok. 15 minut.

Podawać z ryżem, chlebkiem naan lub sałatką.