Kurczak Tandoori jest jedną z najsłynniejszych potraw kuchni indyjskiej, która zyskała popularność dzięki politykom! Pierwszy premier niepodległych Indii Jawaharlal Nehru rozsmakował się w lokalnym daniu, które szybko stało się jednym z oficjalnych dań na bankietach. Dzięki temu kurczaka tandoori skosztowali Richard Nixon i John Kennedy.
Jedna z opowieści o historii kurczaka tandoori mówi, że potrawa ta pochodzi z Peszawaru, gdzie mężczyzna o imieniu Kundan Lal Gujral prowadził restaurację Moti Mahal. Zastanawiając się nad wzbogaceniem swojej oferty kulinarnej i zachęceniem klientów do wizyt w swojej restauracji, zaczął przygotowywać kurczaka na nowy sposób – w glinianym piecu zwanym tandoor, który tradycyjnie używany był do wypiekania chlebków naan. Piece tandoor opalane były drewnem lub węglem drzewnym, a temperatura w nich osiągała wartość 900°C. Dzięki nowemu sposobowi obróbki kurczaka udało mu się uzyskać mięso o soczystym wnętrzu i chrupiącej skórce.
Rozpad brytyjskich Indii w 1947 na Pakistan i Indie sprawił, że wielu Hindusów musiało emigrować z Peszawaru. Tak właśnie właściciel restauracji trafił do Delhi, gdzie założył kolejny lokal a kurczak tandoori został odkryty, nie tylko przez lokalną społeczność, ale także przez dygnitarzy.
Tradycyjnie kurczak tandoori podawany był jako przystawka. Współcześnie jednak stał się pełnoprawnym daniem, które najlepiej uzupełnić brązowym ryżem lub kuskusem. Świetnym dodatkiem do kurczaka tandoori jest jogurtowy dip z miętą i ogórkiem, czyli raita. Warto także wspomnieć, że nic nie stoi na przeszkodzie, by danie to podać w oryginalnej indyjskiej picie.