Kurczak z ryżem po hajnańsku jest narodowym daniem Singapuru, znanym także w innych krajach Azji południowo-wschodniej, w szczególności w Malezji. Od 1965 roku, czyli od powstanie tych dwóch niepodległych państw, między nimi toczy się spór o pochodzenie tej potrawy. Niezaprzeczalne jest jednak to, że potrawa ta przywędrowała na Malaje za sprawą emigracji chińskiej. To właśnie mieszkańcy wyspy Hajnan przywieźli do Singapuru przepis na danie z kurczaka, które w ich rodzinnych stronach nazywane było kurczakiem Wenchang.
Pierwsze restauracje z ryżem i gotowanym kurczakiem zostały otwarte w Singapurze podczas japońskiej okupacji. Działo się to na początku lat 40. XX wieku. Jednak danie to zyskało na popularności dopiero w latach 50-tych za sprawą restauratora Moh Lee Twee. Jego restauracja Swee Kee Chicken Rice działała na wyspie od 1947 roku aż do 1997 roku i w znaczący sposób wpłynęła na popularność tej potrawy. Współcześnie kurczaka z ryżem po hajnańsku można spotkać na każdym kroku w Singapurze. To proste w przygotowaniu danie podawane jest zarówno jako danie uliczne, ale także podczas oficjalnych spotkań.