Dokładnie nie wiadomo gdzie narodziło się to danie. Przypuszcza się, że na terenach obecnego Laosu, gdzie uważane jest za nieoficjalne danie narodowe. Larb popularny jest także w sąsiednich krajach. Lokalna wersje tej potrawy przygotowywana jest także w Tajlandii i nosi nazwę Larb Lanna. Natomiast Wietnamczycy delektują się podobnym daniem bo tai chanh.
Czym jednak dokładnie jest Larb? To nietypowa sałatka, ponieważ jej najważniejszym składnikiem jest surowe bądź gotowane mięso mielone z kruczaka, kaczki, wołowiny lub wieprzowiny. Istnieją także odmiana, w której to mięso ryby, na przykład suma, jest jej głównym składnikiem. Zmielone mięso miesza się z chili i miętą. Do potrawy dodaje się także sok z limonki lub sos rybny – zależnie od odmiany. W alternatywnej wersji można zastąpić mięso grzybami.
Larb podaje się na ciepło lub na zimno. Zależnie czy jest przystawką, czy daniem głównym, dodaje się do niego lepki ryż lub warzywa. Niektórzy podają Larb na liściach kapusty.