Latem Wasz stół lśnił pewnie kolorami słońca, wody i trawy. W październiku ciężko się oprzeć, by nie udekorować go dyniami. Teraz, gdy mamy już listopad pomysłów na stylizację stołu jest jednak jakby nieco mniej. Nie z nami! Dziś przedstawimy Wam trzy różne pomysły na stylizację stołu w tym okresie.
Bordo i żółć
Co za piękne, odważne połączenie! Ciemna, niemal pomarańczowa żółć doskonale będzie wyglądać na tle głębokiego, królewskiego bordowego. Dlatego z tego drugiego koloru uczyńcie bazę: postawcie na bordowy obrus, na przykład w mocną kratę, który będzie najwyrazistszym elementem Waszego stołu. Do tego masywny bordowy wazon, do którego wstawicie bukiet słoneczników. W tym układzie proponujemy także żółtą zastawę, lecz jeśli to dla Was za dużo - postawcie na białą klasykę, a żółty zostawcie na dodatki, czyli serwetki, podkładki czy kubeczki.
Kolory jesiennych owoców
Gruszka i jabłko – te dwie królowe jesieni ciągle walczą ze sobą o palmę pierwszeństwa. My uwielbiamy jedno i drugie na tyle, że proponujemy połączyć je w jednej, wspólnej stylizacji stołu. Do tych owoców idealnie będzie pasować rustykalny styl – dlatego postawcie na lniany obrus w neutralnych barwach – złamanej bieli lub beżu. Do tego sporo drewna i wikliny – możecie uczynić centralnym punktem stołu jesienną dekorację z jabłek i gruszek, które poukładacie czy to w wiklinowym koszu, czy na drewnianej desce. Proponujemy w takim zestawieniu masywną zastawę w kolorach szarości - doskonale wpisze się w klimat Waszego rustykalnego stołu. Całość zwieńczy biała, szydełkowana serweta.
Złota jesień
W tej odsłonie proponujemy klasyczną elegancję złotej, polskiej jesieni. Postawcie na brąz i złoto. Uprzedzamy jednak, że z tym wydaniem trzeba bardzo uważać, aby nie otrzeć się o kicz, dlatego proponujemy, aby bazą był albo surowy drewniany stół, bez obrusu, albo obrus w kolorze czystej bieli. Resztę stylizacji zbudujcie na motywie liścia – serwetki z tym elementem albo podkładki w tym kształcie powinny znacząco wpłynąć na ogólny vibe stylizacji. Do tego koniecznie złota miseczka, pełna orzechów włoskich, w centralnej części stołu, oraz brązowy bieżnik i złote sztućce. Talerze pozostawcie w bieli.