Lohikeitto, czyli co jada Święty Mikołaj

Św. Mikołaj troszczy się o wszystkich na świecie – jeśli i Wy chcecie w tym roku zatroszczyć się o niego, nie zostawiajcie mu w domu jedynie ciasteczek i mleka, ale spróbujcie ugotować danie, które uwielbiają mieszkańcy Laponii. Lohiketto, czyli zupa z łososia, to właśnie ulubione danie Świętego Mikołaja.

Ta lapońska, popularna także w całej Finlandii, zupa, jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem. Charakteryzują ją wszędzie dostępne składniki, łatwość i szybkość wykonania, no i prawdziwie lapoński smak. Nie dziwne, że akurat w tym regionie stała się popularna – wierzcie nam, rozgrzeje Was już po pierwszej łyżce! Z pełnym garnkiem lohikeitto żadna zima nie będzie straszna.

Lohikeitto zawiera filety łososia, gotowane ziemniaki oraz pory. Na wierzch – dodatkowo koperek. Lapończycy i Finowie podają ten przysmak razem z fińskim chlebem. Danie jest wówczas bardziej sycące.  Ale, jak to zwykle bywa z narodowymi daniami, wersje tej zupy są niezliczone. Niektórzy z mieszkańców Północy zajadają Lohikeitto także z cebulą zamiast pora, ale również ze śmietaną czy mlekiem.

Dla Finów i Laponczyków to danie jest niemal narodowym – dostaniecie je w niemal każdej knajpie, ale nawet… w restauracyjnym wagonie w pociągach!  Spróbujcie przyrządzić ją także i Wy – to jedno z niewielu skandynawskich dań, do którego składniki bez problemu dostaniecie w sklepach.