Mądre decyzje w kuchni to mniejszy ślad węglowy!

Zmiany w obrębie klimatu, te, które spowodowane są działalnością człowieka, bardzo mocno wpłynęły na środowisko. Dlatego dziś duże przedsiębiorstwa, małe firmy oraz każdy z nas powinien walczyć o przywrócenie równowagi ekologicznej. Nasza planeta nie nadąża bowiem z odbudowywaniem zasobów naturalnych, kiedy tak szybko i bezmyślnie je wyczerpujemy. Czy wiesz, że nawet przez proste decyzje, podejmowane w Twojej własnej kuchni, możesz zmniejszyć ślad węglowy?

Myśl perspektywicznie – zacznij od diety

Jak obliczyła Komisja Europejska, statystyczny Polak każdego roku wytwarza około 10 ton dwutlenku węgla. To ogromne liczby, na które wpłyną zarówno krótko- jak i długoterminowe zmiany. Do tej drugiej kategorii zalicza  się m.in. decyzja o diecie. Po pierwsze więc zastanówcie się, w jakie dni i o ile możecie zmniejszyć  ilość spożywanego mięsa w ciągu tygodnia. Dlaczego jest to ważne? Przemysł mięsny generuje ogromne ilości gazów cieplarnianych – hodowla zwierząt na ubój jest odpowiedzialna za produkcję aż 50% wszystkich gazów na świecie. Co więcej ten sektor wpływa na zanieczyszczanie terenów, straty wody i innych zasobów (do produkcji tylko 1 kilograma mięsa potrzebne jest około 20 000 litrów wody i 12 kg zboża!). Zwróć też uwagę na to, jakie produkty kupujesz  w jakim sezonie – korzystanie z dobrodziejstw naszych rodzimych warzyw czy owoców w czasie, gdy są one dostępne w Polsce, sprawia, że zmniejsza się popyt na żywność z innych krajów, którą przewozi się tirami, zanieczyszczając środowisko. Trzecim ważnym aspektem w kontekście diety jest to, by kupować mniejsze ilości jedzenia – kiedy nie wyrzucamy nadwyżek, lepiej dbamy o środowisko.

Małe starania dają wielkie efekty  - zwróć uwagę na zakupy spożywcze!

To prawda – wystarczy, że na te małe starania zdecyduje się więcej osób – z takich pojedynczych decyzji uzbiera się spora suma pozytywnych efektów. O jakich decyzjach mówimy? O tych, które podejmujesz w kontekście gotowania, jedzenia i organizacji posiłków w Twojej kuchni. Na początek zaopatrz się w kilka toreb wielorazowego użytku – trzymaj je w aucie lub korytarzu, niedaleko butów czy kluczy, tak, by pamiętać o nich, wychodząc na zakupy. Jeśli całkowicie zrezygnujesz z jednorazowych, plastikowych torebek, mocno przysłużysz się środowisku i zmniejszaniu śladu węglowego – działa to bowiem według prostej zasady – im mniejszy będzie popyt na foliowe torebki, tym mniej producenci będą ich wytwarzać. Możesz też zrezygnować z kupowania produktów spożywczych, które pakowane są w plastik – makaronów, ryżu czy kaszy – i wybierać supermarkety, które oferują zakup takich produktów na wagę, wówczas możesz je zabrać do własnego opakowania. Zamiast kupować wodę butelkowaną, pomyśl o filtrze  albo dzbanku oczyszczającym.

Nie marnuj – da się lepiej!

W kuchni masz na pewno mnóstwo urządzeń elektrycznych – toster, ekspres do kawy, spieniacz do mleka, mikrofalówkę czy blender. Nie są Ci potrzebne 24 godziny na dobę, więc po każdym ich użyciu po prostu odłączaj je od prądu. Niedziałające, ale podłączone do prądu urządzenia, pobierają prąd tak czy tak.