Magiczne sztuczki, czyli jak uatrakcyjnić jedzenie?
W czasach pandemii, gdy wszystkie nasze posiłki spożywamy w domach, brakuje nam urozmaicenia w postaci wyjścia do restauracji i próbowania nowych smaków. Bywa i tak, że domowe jedzenie po prostu zaczyna nam się nudzić. Nadmiar nam nie służy. Jeśli znacie to uczucie, spodoba Wam się nasz mały poradnik kilku kuchennych trików na urozmaicenie dań. Zaczynamy!
Pasta a la tęcza
Kolorowy makaron? W to mi graj! Zapewne każdy z Was, w czasie Wielkanocy, barwi jajka na różne kolory. Wiedzieliście, że to samo można zrobić z makaronem? Kolorowa pasta będzie bardziej estetyczna, ciekawsza i oryginalna. To samo możecie zrobić z ryżem! Jeśli więc chcecie. Aby Wasz makaron lub ryż cieszyły oczy na talerzu, spróbujcie tych trików. Dosypcie do gotującej się wody curry, by uzyskać żółtą barwę jedzenia, buraki, jeśli chcecie zjeść na różowo lub szpinak, gdy macie ochotę na coś zielonego. Świetnie i szybko zabarwia się makaron ryżowy – wykorzystajcie to i zróbcie sobie na talerzu np. fioletową górkę takiego makaronu. Jak? Najpierw do wrzącej wody wrzuć kilka grubych liści czerwonej kapusty, a po kilkuminutowym gotowaniu wyjmij je i wsyp do wody łyżkę sody oczyszczonej. Wow, Twoja woda jest zielona! To teraz czas na makaron – pozwól mu chwilę pogotować się w garnku z zieloną wodą, a następnie wyjmij i połóż na talerz. Teraz spryskaj go sokiem z cytryny – z zielonego, stanie się fioletowy. Dzieciaki pokochają takie obiady!
Jajka od serca…
A teraz czas na kreatywny poranek! Spróbujcie w pomysłowy sposób przygotować jajka, a Wasze dzieci pokochają śniadania. Wy też – gwarantujemy! Czy próbowaliście kiedyś rozkroić parówkę lub kiełbaskę wzdłuż, zostawiając jednak wspólną końcówkę, a następnie wykręcić obie części, tak, by stworzyły serce? Wepnijcie w środku wykałaczkę i gotowe! Wasze serce może się teraz smażyć, a gdy będzie jeszcze chrupiące, wbijcie do środka jajko i pozostawcie jeszcze chwilę na patelni, do ścięcia żółtka.
… i na twardo!
Jeśli wolicie jaja na twardo, a znudziło Was zwykłe jedzenie ich na kanapce, spieszymy z inną sztuczką. Ugotowane jajko, najlepiej w którymś z powyższych sposobów, by zyskało kolor, obierzcie ze skorupek, a potem przeprowadźcie nitkę przez środek – od czubka aż do dołu, tak, by nitka przeszła przez całe jajko, rozkrajając je. Poruszając nitką róbcie „zygzaki”. W ten sposób uzyskacie jajka o bardzo ciekawym, ząbkowatym kształcie.