Kiedy spojrzymy na rząd szklanych słoiczków wypełnionych przyprawami, zobaczymy całą gamę barw: począwszy od żółtej kurkumy, poprzez musztardową kolendrę, czerwoną paprykę, ogniste chili aż do zielonej pietruszki i czarnego pieprzu. Kolory jak na palecie malarza! Warto je wykorzystać do kreowania na talerzu oryginalnych kompozycji.
Ładnie podane
W kuchniach Dalekiego Wschodu do wyglądu potrawy przywiązuje się takie samo znaczenie, jak do jej smaku. Wszystkie składniki muszą być równo pokrojone i odpowiednio skomponowane, także pod względem kolorystycznym. Wiadomo, apetyczny wygląd potrawy zaostrza apetyt. Wyrafinowane kuchnie europejskie, jak francuska czy włoska, również cechuje duża dbałość o estetykę podania. Nasza rodzima tradycja kulinarna jest pod tym względem dość uboga, ale na szczęście w ostatnich latach wiele się w tej kwestii zmieniło. Pojedynczy listek pietruszki czy dekoracja z plastrów marchewki na sałatce jarzynowej to relikty wspominanej z nostalgią, lecz odległej estetycznie epoki.
Na żółto i na czerwono
Chcesz zabarwić ryż na apetyczny żółty kolor? Wystarczy dodać do wody podczas gotowania odrobinę kurkumy. Ta egzotyczna przyprawa w niewielkim stopniu wpłynie na smak ryżu, ale nada mu piękną, ciepłą barwę. Kurkuma wspomaga pracę mózgu i ma właściwości antynowotworowe, więc warto ją dosypywać do różnych potraw. Ale – uwaga – jest bardzo silnym barwnikiem i plamy z niej trudno się spierają. Kurkuma jest także składnikiem popularnej mieszanki curry, która idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. To właśnie dzięki niej curry nadaje potrawom charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor.
Gulasz przyrządzony z mięsa wołowego czy wieprzowego ma nieciekawy, szarobury odcień. Ale jeśli wsypiemy do niego do niego dwie łyżeczki czerwonej papryki w proszku, od razu nabierze kolorów. Dorzućmy jeszcze kawałki pokrojonej żółtej papryki, plasterki cebuli i kiszonego ogórka, a w garnku zrobi się wesoło! Papryką w proszku lub chili zabarwimy także leczo i inne dania warzywne.
Zielony znaczy zdrowy
Natka pietruszki i zielony koper – bardzo popularne w polskiej kuchni – są nie tylko niezwykle dekoracyjne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają dużo cennych minerałów i mikroelementów. Pietruszka jest źródłem m.in. żelaza i witaminy C, a koper dobrze wpływa na trawienie. Ich posiekane listki i gałązki ozdobią każdą potrawę: sałatkę, dania z ryżu, makaronu czy ziemniaków, a nawet kanapki. Zielona posypka poprawia walory smakowe, a jednocześnie powoduje, że danie wydaje się bardziej apetyczne.
Mniej popularna kolendra ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łatwo pomylić ją z pietruszką, bo wyglądają podobnie, ale kolendra ma całkiem inny, pieprzowy posmak. Nadaje się do dań mięsnych i azjatyckich rosołów. Można ją dodawać do tradycyjnej pomidorówki.
Z Dalekiego Wschodu
Kardamon nie tylko pięknie pachnie i świetnie smakuje. Indyjska roślina z rodziny imbirowatych jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Uchodzi za afrodyzjak, być może dlatego dodaje się ją do męskich perfum. Mielony kardamon ma brązowy lub beżowy odcień i nadaje się świetnie do dekorowania kawy. Kawa z kardamonem to bardzo uwodzicielski napój… Z kolei imbir, również pochodzący z Azji, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Leczy przeziębienia, oczyszcza wątrobę, przeciwdziała nudnościom i wspomaga odchudzanie. Świeży i suszony imbir to dwie różne przyprawy: inaczej smakują i do czego innego się je dodaje. Korzeń imbiru bywa często składnikiem rozgrzewających naparów, a sproszkowany doskonale nadaje się do słodkich potraw. Dobrze komponuje się z korzennymi przyprawami, jak kardamon, goździki czy cynamon.
Dekoracyjne desery
Do wykańczania deserów - kremów, lodów, galaretek i ciast - posłużą świeże listki mięty pieprzowej lub melisy. Do dekorowania wierzchu ciast możemy używać kakao i mielonej lub ziarnistej kawy. Ciemnobrązowy proszek idealnie nadaje się do robienia napisów i wzorów na przykład na torcie. Do takiego samego celu możemy wykorzystać cynamon lub niezwykle dekoracyjne goździki. Ze względu na słodkawy smak te korzenne przyprawy doskonale nadają się do ozdabiania deserów.