W zależności od kraju, zapiekanki różnią się nieco składnikami oraz sposobem przyrządzania. Bez wątpienia największą karierę z zapiekanek zrobiła moussaka. Jest to danie pochodzące z Grecji, pierwotnie składające się wyłącznie z warzyw i mięsa mielonego. Co ciekawe – współczesna wersja potrawy ma tylko około 70 lat. Grecki kucharz Nikos Tselementes wydał w 1950 r. książkę kucharską, w której umieścił przepis na moussakę. Do tradycyjnej receptury wprowadził sos beszamelowy, będący dziś istotnym elementem tego dania. Obecnie moussaki można skosztować we wszystkich greckich restauracjach, podawana jest także w Turcji, Egipcie, Rumunii czy Bułgarii. Każdy kraj może pochwalić się jej inną, nieco zmodyfikowaną wersją. Tradycyjną, grecką moussakę przygotowuje się z mielonej baraniny lub jagnięciny, bakłażana i sosu beszamelowego, posypanego tartym żółtym serem. Niektórzy wzbogacają potrawę o cukinię, ziemniaki oraz inne warzywa. Ze względu na wykorzystanie dużej ilości warzyw, w niektórych restauracjach można spotkać wariację na temat moussaki bez mięsa – idealnej dla wegetarian.
Moussaka jest daniem wręcz idealnym na sycący obiad. Ze względu na sos beszamelowy może być ono nieco ciężkostrawne, dlatego nie jest polecane, aby jeść je na późną kolację. Niepowtarzalne połączenie smaku warzyw i mięsa zapieczonych pod aksamitnym sosem beszamelowym z pewnością zrekompensuje kalorie, których dostarcza potrawa. Książki kucharskie proponują co najmniej kilkanaście wersji tego dania. Podstawą jest zawsze bakłażan i mięso, jednakże można znaleźć też przepisy zawierające oliwki czy grzyby. Przygotowanie tradycyjnej moussaki w domowej kuchni wbrew pozorom nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Dlatego każdy, kto lubi kuchnię śródziemnomorską, powinien choć raz zaserwować ją na obiad.
Moussaka – podobnie jak lasagne – tradycyjnie jedzona jest samodzielnie. Jeżeli ktoś czuje niedosyt, może zagryzać ją chlebkiem pita lub sałatką grecką. Moussaka najlepiej smakuje na ciepło, świeżo wyjęta z pieca, choć istnieją lokale oferujące to danie w formie zimnej przystawki. Na przykład w Turcji moussaka podawana jest w temperaturze pokojowej, a w krajach arabskich potrawę serwuje się na zimno. Jako ciekawostkę napiszemy, że moussaka po egipsku to dwie warstwy bakłażana z sosem pomidorowym, a na Bałkanach beszamel zastępuje się jogurtem wymieszanym z jajkami. W Bułgarii nie używa się także jagnięciny ani baraniny, które zastępuje się mięsem wieprzowym. Niezależnie od wariantu – każda moussaka najlepiej smakuje z czerwonym, wytrawnym winem. Nie tylko podkreśla ono smak potrawy, ale i poprawia trawienie.
Choć moussaka jest z pewnością najpopularniejsza, grecka kuchnia ma jeszcze wiele do zaoferowania. Na pewno warto wspomnieć o klasycznym, grillowanym mięsie, które może występować w dwóch odmianach: soulvaki lub gyros. Różnica jest taka, że tę pierwszą przyrządza się jako szaszłyk, a drugą na pionowym, obrotowym rożnie. Niezależnie od wariantu, mięso świetnie smakuje w chlebku pita, z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora i cebuli, polanych sosem tzatziki. Dość oryginalną i być może nieznaną każdemu grecką przystawką, są dolmades. Jest to ryż zawinięty w liście winogron, skropione oliwą i sokiem z cytryny. Te greckie gołąbki podaje się na zimno, jako wzmacniacz apetytu przed głównym posiłkiem.