Muffinki efektownie podane

Muffinki nie są wprawdzie naszym rodzimym wynalazkiem, ale w ostatnich latach stały się ulubionym deserem Polaków. Popularne w krajach anglosaskich babeczki, wykonane z ciasta drożdżowego lub – częściej – ucieranego można piec i podawać na mnóstwo różnych sposobów!

Słodkie czy wytrawne?

Mąka, cukier, jajka, tłuszcz i mleko – z tych składników zrobimy w kilka minut ciasto na muffinki. W zależności od tego, co do niego dodamy, otrzymamy babeczki słodkie lub wytrawne. Owoce, czekolada, nutella, bakalie albo oliwki, szynka, warzywa, ser – takie miedzy innymi składniki możemy dodawać do ciasta. Zarówno słodkie, jak i wytrawne muffinki smakują równie dobrze. Urok tych babeczek polega również na sposobie podania. Swego rodzaju ozdobą są już kolorowe papilotki, w których je pieczemy, ale możemy dodatkowo ozdobić muffinki z wierzchu. Poniżej kilka pomysłów na efektowne dekoracje pysznych babeczek.

Czekolada i śmietana

Polewa czekoladowa na czekoladowych muffinkach, dodatkowo posypanych czekoladową posypką to wbrew pozorom bardzo dobry pomysł. Od nadmiaru głowa nie boli. Kakaowy smak ciasta zostanie podkreślony i wzmocniony czekoladowymi dodatkami, ale do tak słodkiego deseru to już wyłącznie czarna kawa bez cukru… Bita śmietana będzie doskonałą dekoracją do każdego rodzaju muffinek. Można dodatkowo posypać śmietanę kolorowymi cukrowymi kuleczkami albo udekorować owocami: truskawkami, borówkami, wiśniami. Poza sezonem możemy użyć do tego celu mrożonych owoców. Muffinka z kleksem białej śmietany i świeżą truskawką na wierzchu – takiemu deserowi naprawdę trudno się oprzeć!

Bakaliowo

Do muffinek o smaku orzechowym będzie dobrze pasowała polewa kajmakowa lub czekoladowo-orzechowa. Możemy też posmarować babeczki nutellą, a z wierzchu posypać je orzechami. Taka dekoracja będzie również idealna do babeczek z bakaliami. Muffinki pieczone z dodatkiem wiórków kokosowych warto udekorować wiórkami. Wcześniej jednak trzeba posmarować je jakąś masą, a najlepiej lukrem, żeby wiórki dobrze się trzymały. Lukier możemy też wykorzystać jako podkład i zarazem „klej”, jeśli zechcemy posypać babeczki z wierzchu bakaliową mieszanką: orzechami, rodzynkami i kawałkami suszonych owoców. Taka muffinka to prawdziwa kaloryczna bomba, ale za to jaka efektowna!

Z galaretką

Muffinki możemy też udekorować galaretką. W tym przypadku napełniamy papilotki ciastem tylko do połowy, tak żeby po wyrośnięciu zostało jeszcze trochę wolnego miejsca. Kiedy babeczki całkowicie ostygną, wylewamy na nie dobrze schłodzoną galaretkę. Możemy użyć galaretek w różnych kolorach, a po zastygnięciu dodatkowo udekorować muffinki owocami. Babeczki z galaretką i owocami z pewnością sprawdzą się na urodzinowym przyjęciu dla dzieci. Można użyć dodatkowo cukrowej lub czekoladowej posypki.

Jak namalowane

Najprostszym sposobem na dekorowanie babeczek jest kolorowa cukrowa posypka, klejona na lukier lub inną polewę. Oryginalne, zabawne dekoracje wykonamy też przy użyciu pisaków spożywczych. Można nimi pisać i rysować, dają pole do popisu dla kreatywnych osób z poczuciem humoru. W ten sposób możemy udekorować muffinki na specjalne okazje, na przykład Walentynki, różnego rodzaju rocznice i święta. Potraktujmy babeczki jak kartkę z bloku rysunkowego i wyczarujmy na niej różne cuda! Gwiazdki i płatki śniegu na Boże Narodzenie, zajączki i pisanki na Wielkanoc, a wielkie serce na rocznicę ślubu. Niezłe, prawda?