To narodowe danie Malezji znane jest także w innych krajach tego regionu. Nasi lemak i jego odmiany popularne są w Singapurze, Brunei, południowej Tajlandii i na niektórych wyspach Indonezji. Pierwsza wzmianka o nasi lemak pojawiła się w książce Sir Richarda Olofa Windstedta, który podróżując po południowo-wschodniej Azji, opisywał kulturę i zwyczaje tego regionu. Miało to miejsce w 1909 roku. Dosłowne znaczenie słów „nasi lemak” w języku malajskim oznacza „tłusty ryż”, ale trzeba te słowa rozumieć jako ryż bogaty lub kremowy. Wiąże się to ze sposobu jego przyrządzania, czyli gotowaniem go w tłustym mleczku kokosowym.
Tradycyjny malezyjski nasi lemak podaje się z dodatkami, takimi jak: świeże ogórki, orzechy, jajko na twardo lub smażone, małe smażone sardele oraz z gorącym pikantnym sosem sambal. W takim wydaniu potrawa ta spożywana jest w Malezji i Singapurze jako śniadanie. Jednak jej wzbogacone wersje o mięso kurczaka, mątwę z chili lub smażone rybki staje się pełnowartościowym daniem spożywanym przez cały dzień.
Tradycyjnie nasi lemak serwowany jest w liściach bananowca w małych przydrożnych straganach. Współcześnie istnieje wiele odmian nasi lemak i są one dostosowane do regionalnej kuchni danego kraju. Wymienia się więc odmianę indyjską, chińską singapurską i indonezyjską. Wybierzcie się więc na kulinarną wycieczkę do południowo-wschodniej Azji i skosztujcie tego zdrowego i sycącego dania.