Nasi lemak, czyli danie o bogatym smaku

Specjalnie przygotowywany ryż w mleku kokosowym z liśćmi pandan podaje się z anchois, orzeszkami ziemnymi, gotowanym jajkiem, mięsem, ogórkiem i sosem – poznajcie nasi lemak.

To narodowe danie Malezji znane jest także w innych krajach tego regionu. Nasi lemak i jego odmiany popularne są w Singapurze, Brunei, południowej Tajlandii i na niektórych wyspach Indonezji. Pierwsza wzmianka o nasi lemak pojawiła się w książce Sir Richarda Olofa Windstedta, który podróżując po południowo-wschodniej Azji, opisywał kulturę i zwyczaje tego regionu. Miało to miejsce w 1909 roku. Dosłowne znaczenie słów „nasi lemak” w języku malajskim oznacza „tłusty ryż”, ale trzeba te słowa rozumieć jako ryż bogaty lub kremowy. Wiąże się to ze sposobu jego przyrządzania, czyli gotowaniem go w tłustym mleczku kokosowym.

Tradycyjny malezyjski nasi lemak podaje się z dodatkami, takimi jak: świeże ogórki, orzechy, jajko na twardo lub smażone, małe smażone sardele oraz z gorącym pikantnym sosem sambal. W takim wydaniu potrawa ta spożywana jest w Malezji i Singapurze jako śniadanie. Jednak jej wzbogacone wersje o mięso kurczaka, mątwę z chili lub smażone rybki staje się pełnowartościowym daniem spożywanym przez cały dzień.

Tradycyjnie nasi lemak serwowany jest w liściach bananowca w małych przydrożnych straganach. Współcześnie istnieje wiele odmian nasi lemak i są one dostosowane do regionalnej kuchni danego kraju. Wymienia się więc odmianę indyjską, chińską singapurską i indonezyjską. Wybierzcie się więc na kulinarną wycieczkę do południowo-wschodniej Azji i skosztujcie tego zdrowego i sycącego dania.  

Jak przygotować Nasi lemak?

SKŁADNIKI

Ryż:

  • 150 ryżu (np. basmati)
  • 400 ml (1 puszka) gęstego mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu sambal (słodko-ostrego sosu chili)
  • papryka słodka mielona Appetita
  • trawa cytrynowa

 Do podania:

  • 100 g orzeszków ziemnych (solonych i prażonych)
  • 2 jajka
  • dymka
  • ogórek zielony

 Kurczak:

  • 1 pierś z kurczaka
  • imbir mielony Appetita
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka miodu
  • limonka
  • olej

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka oczyścić i zamarynować w imbirze, sosie sojowym, soku z limonki,  miodzie i oleju. Usmażyć na złoty kolor, odstawić.

Ryż przepłukać, a następnie ugotować w mleku kokosowym z dodatkiem 300 ml wody oraz trawy cytrynowej.

Ryż powinien być miękki i kleisty. Pod koniec dodać słodką paprykę i sambal.

Ogórki i dymkę pokroić, jajko usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Na talerzu ułożyć ryż, kurczaka i jajko oraz ogórki, posypać orzeszkami ziemnymi.