Gotuj ze stylem! W tym pomogą Ci nietypowe, oryginalne narzędzia, wspierające wszelkie działania w kuchni, których być może nie znasz. Gotowanie bowiem to nie tylko sztuka tworzenia pysznych dań, ale także możliwość eksperymentowania i odkrywania nowych technik oraz narzędzi. Oto kilka ciekawych akcesoriów, które warto poznać i wypróbować w kuchni.
Spiralizer do warzyw
Spiralizer to urządzenie, które umożliwia przekształcanie warzyw w długie, spiralne wstążki, które nadają Twojemu danie wyjątkowego stylu. Dzięki niemu możesz np. z cukinii, marchwi czy batata zrobić smaczne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych makaronów. Spiralizer daje możliwość eksperymentowania z różnymi kształtami i teksturami, dodając nową atrakcyjność do naszych dań – to także idealne rozwiązanie dla wegan, bowiem taki warzywny makaron zastąpi zwykły, jajeczny.
Piekarnik sous-vide
Sous-vide (w próżni) to sposób obróbki termicznej, które jest ostatnio popularny w eleganckich restauracjach. Metoda sous-vide polega na gotowaniu jedzenia w próżniowych workach w niskiej temperaturze przez dłuższy czas – stąd też taka nazwa. Piekarnik sous-vide to innowacyjne urządzenie, które umożliwia precyzyjne kontrolowanie temperatury i czasu gotowania, dlatego warto zastanowić się, czy taki zakupić do własnej kuchni. Dzięki temu mięso, ryby i warzywa zachowują swoje naturalne soki i tekstury, a smaki są intensywniejsze.
Fontanna do czekolady
Jeśli lubisz słodkie wypieki i dekorowanie deserów, fontanna do czekolady to akcesorium, które zapewni ci kreatywne możliwości i na pewno zaskoczy Twoich gości! To świetny sposób na podanie deseru po obiedzie w inny, oryginalny sposób – roztop tylko czekoladę, a owoce podaj w osobnej miseczce.
Jajowar do gotowania jajek
Kiedy chcesz przygotować idealnie ugotowane jajka, specjalne urządzenie do może okazać się niezastąpionym akcesorium. Jajowar to niewielka maszyna, która precyzyjnie dopilnuje czasu ugotowania jajek, co czasem bywa trudne, gdy robimy to samodzielnie tylko z pomocą minutnika.