Beaver Tails, czyli ogony bobrów to nic innego, jak słodycze, przypominające nieco sposobem przygotowania nasze pączki, ale kształtem… oczywiście ogon bobra. Potrawa zyskała taką popularność, że powstała nawet sieć piekarni o tej samej nazwie, specjalizująca się w pieczeniu słodkich ogonów. Jak przygotować ten deser? Smażone na bardzo głębokim tłuszczu ciasto z mąki pełnoziarnistej rozciąga się i formuje w kształt bobrzego ogona.
Ogon Bobra, czyli narodowa potrawa Kanady
Kanadyjski przysmak zwany Beaver Tails to tak naprawdę wcale nie mięsna przekąska – z bobrem ma jednak wiele wspólnego, bowiem kształtem przypomina jego ogon. Co to takiego i dlaczego Kanadyjczycy postanowili uczcić akurat to zwierzę, szukając nazwy dla narodowej potrawy?
Kanadyjczycy wiedzą, jak stworzyć chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku przysmak. Gotowy ogon pokrywa się cukrem cynamonowym lub dekoruje sporą ilością słodkich dodatków – nutellą, owocami czy bitą śmietaną.
A dlaczego akurat bóbr? To zwierzę było i ciągle jest powszechnie występującym zwierzęciem w Kanadzie, a przy tym jednym z narodowych symboli kraju, obok liścia klonowego. Bóbr mocno przyczynił się bowiem do rozwoju kolonii - jego skóry cieszyły się wielkim powodzeniem na rynkach zbytu. Kanadyjczycy kochają także cechy tego zwierzaka – jego spryt i zdolności inżynierskie to również zalety, które pomogły przetrwać wczesnym miezkańcom tego kraju.