Kolorowe pisanki to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Gdy barwimy całe jajka, które później trafiają na stół, warto użyć naturalnych sposobów.
Zdobienie jajek i wydmuszek jest w Polsce tradycją i jednym z ulubionych zajęć przed świąteczną sobotą dla małych i dużych. Mamy wtedy okazję nie tylko przygotować ładne wypełnienie koszyczka i kolorową, a najważniejsze - jadalną i zdrową - dekorację wielkanocnego stołu, ale też możliwość pobudzenia naszej pomysłowości. Manualne prace będą odprężeniem w niekiedy stresujących przygotowaniach. Zamiast używać kuszących kolorami, ale nie zawsze bezpiecznych, barwników spożywczych sprawdźmy, jak pomalować jajka bardziej kreatywnie, naturalnymi sposobami. Tak, jak to robiły kiedyś nasze babcie.
Wywar z łusek cebuli
Łuski cebuli to najpopularniejszy sposób na szybkie i proste zabarwienie jajek. Otrzymany kolor nie jest może imponujący, ale wygląda naturalnie i będzie świetną bazą do dalszego dekorowania. Do przygotowania barwnika wykorzystujemy żółte albo czerwone łuski. Układamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Następnie wkładamy jajka lub wydmuszki, przykrywamy kolejną warstwą łusek, gotujemy kolejne 5 minut i zostawiamy w wywarze do całkowitego wystudzenia.
Czerwony jak burak
Drugim warzywem, którego z pewnością nie brakuje w naszych kuchniach, jest burak. I chociaż na te święta nie przygotowujemy barszczu, wywar z buraków przyda się do barwienia jajek. Możemy wykorzystać wodę po gotowaniu buraków, którą odparowujemy, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Albo też wygotować obierki buraków, ale większą ilością miąższu, bo same skórki dadzą za bardzo brunatny kolor. Tutaj postępujemy podobnie, jak z barszczem – im krócej płyn wrze, tym ładniejszy ma kolor. Możemy go też wzmocnić dodatkiem octu. Po ugotowaniu jajek, zostawmy je w barwniku jeszcze na kilka godzin.
Warto też przetestować wywar z modrej kapusty dla niebieskiego koloru, żółtą wodę z kurkumą albo mocny napar z czarnej herbaty. W każdym przypadku uzyskamy inne, ciekawe rezultaty. Szczególnie, jeśli będziemy farbować jajka o białej skorupce albo te lekko różowe, od kur zielononóżek.
Wzory z liści
Gdy chcemy urozmaicić pisanki farbowane w roślinnych wywarach, z pomocą znów nadchodzą rośliny. Wybierzmy kilka ciekawych listków, np. szałwii, mięty, melisy, koniczyny itp., i na powierzchni jajka zróbmy ich odbicia. Jak? Barwiący wywar z cebuli, buraka lub herbaty zagotowujemy i gotujemy w nim jajka, które wcześniej odpowiednio przygotowujemy. Na jajku delikatnie układamy wybrane listki i owijamy je ciasto gazą, siateczką lub nawet kawałkiem pończochowej rajstopy i związujemy u dołu nitką lub gumką, tak aby listki były unieruchomione. Gotujemy wszystko ok. 4 minut, a później studzimy pisanki w wywarze jeszcze na ok. 30 minut. Na koniec wyjmujemy i zdejmujemy gazę oraz listki.