Chcielibyście zostać kulinarnymi artystami, którzy nie tylko smacznie gotują, ale także potrafią podać swoje danie w oryginalny i estetyczny sposób? Poznajcie plating, czyli sztukę układania jedzenia na talerzu.
Gdyby zapytać przypadkową osobę o to, z jakim zmysłem kojarzy jej się jedzenie, to najprawdopodobniej odpowiedziałaby, że ze smakiem. Oczywiście miałaby częściowo rację. Należy jednak pamiętać, że cały proces spożywania pokarmów to skomplikowany mechanizm oparty na wielu elementach łączących ze sobą różne zmysły. Pomyślcie o źle pachnących potrawach… Te aromatyczne, dobrze przyprawione i o miłym zapachu smakują zdecydowanie lepiej. Konsystencja potrawy, jej delikatność, twardość czy miękkość wpływają na doznania smakowe. Zapewne znacie kogoś, kto powiedział Wam, że smakuje mu jakieś danie, ale jest takie „galaretowate”, że nie może go jeść… Pozostaje jeszcze wzrok. Tylko jak sprawić, aby Wasi goście jedli oczami Wasze kompozycje na talerzu?
Co z oczu, to do smaku
Przyjmuje się, że plating stosowany jest w renomowanych restauracjach, gdzie szefowie kuchni dbają o najmniejszy szczegół podczas przygotowywania i podawania dań. Nie ma jednak powodu, by podstawowych zasad związanych z prezentacją dań nie zastosować we własnym domu. Więc gdy będziecie chcieli zaskoczyć swoich gości i stworzyć artystyczną kompozycję na talerzu, zwróćcie uwagę na kilka elementów, które ułatwią Wam wykonanie tego zadania.
Najważniejszą rzeczą w procesie przygotowania estetycznego dania jest zmiana podejścia do tworzywa, czyli w naszym przypadku jedzenia. Postarajcie się pomyśleć o talerzu i daniu jak o płótnie i farbie. Wasza potrawa ma stworzyć estetyczną kompozycję. Aby zostać artystą w podawaniu posiłków, już na samym początku gotowania, musicie zwrócić uwagę na kilka elementów. Po pierwsze zdecydujcie, jaką potrawę przygotowujecie. Różne potrawy, zależnie od wielkości, podaje się w inny sposób. Nie możecie także zapomnieć o odpowiednim doborze składników, tak, by danie nie tylko było smaczne i estetyczne, ale także zdrowe i pożywne, czyli zawierało odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczów.
Talerz to podstawa
Zacznijmy od podstaw, czyli naszego płótna, które wyznaczy ramy kompozycji. Najważniejsze jest, by wybrać odpowiednią wielkość talerza, tak by potrawa prezentowała się na nim proporcjonalnie. Pamiętajmy, by małe i skromne dania podawać na mniejszych talerzach, a większe na odpowiednio dużych. Warto zwrócić uwagę na kolor zastawy. Najbardziej popularny – biały, jest jednocześnie klasyczny i uniwersalny, ponieważ pozwala na uzyskanie wysokiego kontrastu i zapewnia neutralne tło dla kulinarnej kompozycji. Istotne jest także, by nie bać się zostawiać pustych przestrzeni między składnikami, co sprawi, że danie będzie się wyróżniać i rzucać w oczy.
Układ kulinarnej kompozycji
Gdy mamy już przygotowany talerz i elementy potrawy, musimy zastanowić się, jak je odpowiednio rozmieścić. Najlepiej zastosować zasadę opartą na wyobraźni – pomyśl sobie, że talerz to tarcza zegara. Zgodnie z tą regułą składniki bogate w białka – mięsa czy ryby, powinny zostać ułożone między godziną trzecią a dziewiątą, skrobia lub węglowodany między dziewiątą a dwunastą, natomiast warzywa między dwunastą i trzecią. Kolejna zasada mówi, że podając bardziej płynne składniki, takie jak puree czy tłuczone warzywa, należy na nie położyć cięższe i stabilniejsze elementy, takie jak kawałki mięsa. Atrakcyjnie wizualnie prezentuje się podawanie nieparzystej liczby składników, więc jeśli podajemy na przykład krewetki, dużo lepiej zaprezentują się, jeśli będzie ich pięć na talerzu. Czasami można zastosować trik, który polega na takim skomponowaniu układu naszej potrawy, by za pomocą jednego „pociągnięcia” widelcem, można było połączyć wszystkie składniki i je jednocześnie skosztować.
Detale na talerzu
Aby dopełnić kulinarnych i estetycznych wrażeń, układając danie na talerzu pomyślcie o kolorystyce składników, tak by barwne detale w postaci kolorowych warzyw, stworzyły ciekawe i rzucające się w oczy akcenty. Warto zwrócić uwagę na wysokość układanych elementów, tak, by stworzyć dynamiczną formę. I ostatnia rada – mieszamy składniki, które mają różne faktury, podając na przykład puree z chrupiącymi i twardymi elementami.
Więc następnym razem, gdy będziecie spodziewać się gości, pomyślcie czy nie zaskoczyć ich wyszukanym i kreatywnym daniem, podanym w oryginalny sposób, stosując plating.