Pomysły na udekorowanie deserów i ciast galaretką owocową

Galaretka owocowa to zawsze dobry pomysł na deser. Jest lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci oraz trzeba naprawdę się postarać, by się nie udała. Galaretka smakuje pysznie jedzona samodzielnie, w towarzystwie bitej śmietany i owoców. A także jako warstwa w cieście czy pokrojona w kostkę i włożona do pucharka z lodami.

Feeria barw i smaków, w jakich występują galaretki, to doskonała baza do przygotowywania jadalnych ozdób do deserów i ciast. Więc jeżeli chcesz zachwycić gości swoimi wypiekami, a nie masz umiejętności artystycznego zdobienia, zapraszamy do lektury. Poniżej znajdują się dwa pomysły, jak łatwo wykorzystać galaretkę do udekorowania deserów i ciast.

Kwiat zatopiony w galaretce

Kwiatek w przezroczystej galaretce to świetny pomysł do wykorzystania jako najniższa warstwa deseru w pucharku. Nietypowy składnik wywoła zaskoczenie i uśmiech na twarzy każdego miłośnika łakoci. Patent szczególnie przypadnie do gustu kobietom i dziewczynkom, dlatego zrobi furorę np. na przyjęciu z okazji urodzin małej solenizantki. Do wykonania jadalnej ozdoby potrzebne będą:

  • przezroczysta galaretka (do zakupienia w większych sklepach spożywczych),
  • jadalny kwiat (najbardziej efektowne jadalne kwiaty dostępne są na specjalistycznych stoiskach, jako zamienniki świetnie sprawdzą się kwiaty z własnego ogrodu: aksamitki, róże, nasturcje, kwiaty cukinii, krzewu bzu i wiele innych),
  • pucharek lub szklanka do ulubionego deseru (najlepiej wysoka).

Galaretkę przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstaw na pół godziny, aby wystygła, ale nie zdążyła zacząć tężeć. W międzyczasie włóż kwiatek pod bieżącą wodę, delikatnie wyczyść go z nagromadzonej ziemi i paproszków i połóż na ściereczce do wyschnięcia. Przygotuj pucharek i wlej galaretkę do maksymalnie połowy jego wysokości. W galaretce zanurz kwiat, uważając, aby nie powyrywać płatków i nie zniekształcić go. Odstaw pucharek do lodówki na 2-3 godziny. Kiedy galaretka stężeje, możesz uzupełnić pucharek serkiem, lodami, owocami – tym, co lubisz najbardziej. Gwarantujemy, że deser z zatopionym kwiatkiem będzie zaskoczeniem na każdym przyjęciu.
Warto wiedzieć, że wiele kwiatów, które zdobią nasze balkony i ogrody, nadaje się do jedzenia. Nie mają co prawda wielu wartości odżywczych i delikatnie smakują, jednak nie są trujące i mogą od czasu do czasu stanowić zabawną odskocznię od sztucznych lukrów, które często zdobią ciasta. Ważne, żeby zawsze wybierać kwiaty wyłącznie z tych miejsc, do których jesteś pewna, że rośliny nie były nawożone i pryskane pestycydami.

Baloniki z galaretki

Balony z galaretki znakomicie sprawdzą się jako jadalna ozdoba ciast. Są proste w przygotowaniu, a w nietuzinkowy sposób zaskakują gości, a zwłaszcza dzieci. Aby zrobić niezwykłe balony z galaretki, zaopatrz się w:

  • parę opakowań galaretek owocowych w różnych smakach i kolorach,
  • kilka par gumowych rękawiczek (lub bardzo małe baloniki),
  • nici i ostry nożyk.

Przepłucz wewnętrzne strony rękawiczek pod bieżącą wodą, aby usunąć talk i inne środki pudrujące i zostaw do wyschnięcia. W międzyczasie przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na kilkanaście minut – tyle czasu, aby przestygły, ale nie zdążyły zacząć tężeć. W kolejnym kroku przyda się dodatkowa para rąk, dlatego poproś o pomoc kogoś z domowników. Niech jedna osoba trzyma rękawiczkę pionowo palcami do dołu i otworzy ją w taki sposób, jakby chciała coś do niej włożyć. Druga osoba za pomocą łyżeczki lub dzbanuszka z wąskim dzióbkiem powoli wlewa galaretkę do rękawiczki, celując w miejsce na palec. Za pomocą nici zawiązuje palec, tworząc kształt przypominający balonik z galaretką w środku. Czynność powtarza, aż wykorzysta wszystkie galaretki lub rękawiczki. Zamiast rękawiczek można użyć zwykłych balonów o bardzo małym rozmiarze, lecz te są trudno dostępne stacjonarnie. Galaretkowe balony należy wstawić do lodówki i poczekać, aż stężeją. Następnie ostrym nożem naciąć gum, powinna odejść niczym skórka z winogrona. Kolorowe baloniki z galaretki będą dobrze wyglądały i smakowały na torcie, serniku i ciastach z owocami w roli głównej.