Feeria barw i smaków, w jakich występują galaretki, to doskonała baza do przygotowywania jadalnych ozdób do deserów i ciast. Więc jeżeli chcesz zachwycić gości swoimi wypiekami, a nie masz umiejętności artystycznego zdobienia, zapraszamy do lektury. Poniżej znajdują się dwa pomysły, jak łatwo wykorzystać galaretkę do udekorowania deserów i ciast.
Kwiat zatopiony w galaretce
Kwiatek w przezroczystej galaretce to świetny pomysł do wykorzystania jako najniższa warstwa deseru w pucharku. Nietypowy składnik wywoła zaskoczenie i uśmiech na twarzy każdego miłośnika łakoci. Patent szczególnie przypadnie do gustu kobietom i dziewczynkom, dlatego zrobi furorę np. na przyjęciu z okazji urodzin małej solenizantki. Do wykonania jadalnej ozdoby potrzebne będą:
- przezroczysta galaretka (do zakupienia w większych sklepach spożywczych),
- jadalny kwiat (najbardziej efektowne jadalne kwiaty dostępne są na specjalistycznych stoiskach, jako zamienniki świetnie sprawdzą się kwiaty z własnego ogrodu: aksamitki, róże, nasturcje, kwiaty cukinii, krzewu bzu i wiele innych),
- pucharek lub szklanka do ulubionego deseru (najlepiej wysoka).
Galaretkę przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstaw na pół godziny, aby wystygła, ale nie zdążyła zacząć tężeć. W międzyczasie włóż kwiatek pod bieżącą wodę, delikatnie wyczyść go z nagromadzonej ziemi i paproszków i połóż na ściereczce do wyschnięcia. Przygotuj pucharek i wlej galaretkę do maksymalnie połowy jego wysokości. W galaretce zanurz kwiat, uważając, aby nie powyrywać płatków i nie zniekształcić go. Odstaw pucharek do lodówki na 2-3 godziny. Kiedy galaretka stężeje, możesz uzupełnić pucharek serkiem, lodami, owocami – tym, co lubisz najbardziej. Gwarantujemy, że deser z zatopionym kwiatkiem będzie zaskoczeniem na każdym przyjęciu.
Warto wiedzieć, że wiele kwiatów, które zdobią nasze balkony i ogrody, nadaje się do jedzenia. Nie mają co prawda wielu wartości odżywczych i delikatnie smakują, jednak nie są trujące i mogą od czasu do czasu stanowić zabawną odskocznię od sztucznych lukrów, które często zdobią ciasta. Ważne, żeby zawsze wybierać kwiaty wyłącznie z tych miejsc, do których jesteś pewna, że rośliny nie były nawożone i pryskane pestycydami.