Wprawdzie zrobienie tego dania zajmuje naprawdę dużo czasu, ale w zamian dostajemy aż dwie potrawy. „Garnek na ogniu” - bo tak w wolnym tłumaczeniu na polski brzmi nazwa tego dania - to połączenie gęstego, aromatycznego, niezwykle intensywnego w smaku rosołu oraz dania głównego złożonego z mięsa gotowanego i warzyw. Podaje się je zwykle z korniszonkami i musztardą dijon. Wywar gotowany jest głównie na wołowinie, ale uzyskuje on swój absolutnie zachwycający smak dopiero wtedy, gdy do jego stworzenia zostanie użyta mieszanka różnorakich mięs, zarówno tych najwyższej jakości, jak i tych, które chwyta już starość; tych chudych i muskularnych, jak i bardzo tłustych.
„Garnek na ogniu” zagościł na francuskich stołach w końcówce XVII wieku. Na początku był przysmakiem, którym zachwycała się jedynie klasa ludowa, jednak zrobił niezwykłą karierę. Podbił podniebienia zarówno mieszkańców mieszczańskich kamienic, jak i lokatorów arystokratycznych zamków. A następnie awansował na pozycję najsłynniejszej narodowej potrawy Francji, jedzonej bez wyjątku przez wszystkich.