Poutine, czyli kanadyjska potrawa narodowa

Historia tego kanadyjskiego specjału jest jak bajka o Kopciuszku, w której wyśmiewana i wyszydzana potrawa staje się królową kanadyjskiej kuchni.

Quebec, największa prowincja Kanady, zwany był pierwotnie Nową Francją, a to za sprawą jego francuskich kolonizatorów. Do dziś widać tam spuściznę ich działania, gdyż dla większości mieszkańców tej prowincji pierwszym językiem jest francuski. To właśnie w Quebecu powstała potrawa poutine.

To pyszne danie jest absurdalnie wręcz proste w przygotowaniu. Frytki łączą się w nim z serem, a całość polana jest sosem pieczeniowym. To wszystko! O jego autorstwo tego pomysłu do dziś toczą się spory. Wiadomo, że danie powstało w końcówce lat 50. XX wieku. Nie podlega też dyskusji miejsce jego powstania. Krążą jednak różne legendy i opowieści na temat tego, kto był twórcą przepisu na  poutin. Oficjalna wersja jest taka, że znak towarowy należy do restauracji „The Roy Jucep” (ta restauracja ma również patent na to danie przyznany przez kanadyjski Urząd Własności Intelektualnej), której właścicielem był Jean-Paul Roy i to on jest powszechnie uznawany za twórcę tego dania. 

Sława poutine początkowo ograniczała się tylko do prowincji, w której została wymyślona. Później rozszerzyła się na całą Kanadę, tylko że tam zyskała złą sławę. Kanadyjczycy spoza prowincji Quebec wyśmiewali się z prostoty tej potrawy i jej braku wyrafinowania. Czynili to aż do chwili… gdy jej spróbowali. I zachwycili się nią! Dziś poutin to danie narodowe Kanady, serwowane zarówno na stadionach, jak i w wykwintnych restauracjach. Doczekała się także ogromnej liczby wariacji, a każda kanadyjska prowincja ma teraz swoje pomysły, jak przyrządzić  potrawę.  Obecnie poutin nie jest już właściwie nazwą dania, a nazwą kategorii dla różnych dań, jak np. kanapka.

Jak przygotować Poutine?

SKŁADNIKI

Frytki:

500 g ziemniaków

300 ml piwa (np. pszenicznego)

olej do smażenia

Sos Poutine:

50 g masła

350 ml bulionu (najlepiej wołowego)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka ketchupu

2 łyżki mąki pszennej

50 ml piwa

30 ml octu balsamicznego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka papryki ostrej mielonej Appetita

ser mozzarella do podania

PRZYGOTOWANIE

Frytki obrać ze skórki, pokroić w grube pasy, zalać piwem i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Masło rozgrzać w garnku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 2 minuty, a następnie zalać piwem i gorącym bulionem, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i gotować, aż sos zgęstnieje.

W niedużym garnku rozgrzać olej (do połowy garnka). Ziemniaki dokładnie odsączyć z piwa i smażyć ok. 6 minut do uzyskania złotego koloru, a następnie przełożyć na papierowy ręcznik. Frytki podawać z sosem Poutine i kawałkami mozzarelli.