Przydatne akcesoria na grilla

Przyszła wiosna a wraz z nią sezon grillowy. Obecnie może jest jeszcze trochę za chłodno na rozkładanie rusztu, ale miejmy nadzieję, że majówka minie pod znakiem grillowanych kiełbas, opiekanych ziemniaczków i orzeźwiających napojów. Przygotowaliśmy dla Was listę akcesoriów, dzięki którym grillowanie będzie jeszcze przyjemniejsze.

Narzędzia do obsługi mięs

Grillowanie mięs i warzyw ułatwią różnego rodzaju chwytaki i widelce. Podstawą jest długi szpikulec do nabijania mięs, łopatka do wygodnego nakładania oraz szczypce do łatwego przewracania. Wybierając narzędzia, należy zwrócić szczególną uwagę na długość i zakończenie rączki. Zbyt krótka może spowodować, że poparzysz dłoń rusztem. Z kolei brak wykończenia np. drewnem sprawi, że rączka się rozgrzeje i skończy się podobnie – poparzeniem. Jeżeli chodzi o tego typu akcesoria, to warto kupić je lepszej jakości niż najniższa półka w supermarkecie. Umiejętnie wykorzystywane i konserwowane mogą posłużyć przez niejeden sezon grillowy.

Silikonowy pędzelek

Pędzelek nada się do nakładania olejów i marynat na mięsa i warzywa. Wiele osób uznaje go za niepotrzebną fanaberię, argumentując tym, że można użyć zwykłej łyżki. Jednakże korzystanie z pędzelka jest o wiele prostsze, łatwo dozuje się nim tłuszcze, dzięki czemu potrawy są troszkę mniej kaloryczne. W sklepach możesz kupić pędzelki w komplecie z pojemnikiem na oliwę czy olej, taki zestaw to minimalne ryzyko rozlania tłuszczu. Silikonowe pędzelki kosztują najwyżej kilka złotych i są naprawdę dobrym wydatkiem.

Ruszty do grilla

Choć grille zaopatrzone są fabrycznie w ruszt, warto pomyśleć o kupnie dodatkowych „do zadań specjalnych”. Ruszty dostępne na rynku różnią się kształtem, wielkością, gęstością siatki a co za tym idzie – celem przeznaczenia. Na ruszcie owalnym ugrillujesz rybę. Ruszt z gęstą siatką sprawdzi się w przypadku mięsa mielonego czy drobno pokrojonych kawałków warzyw. Ruszt o rzadszym rozstawie oczek siatki będzie idealny do steków, kiełbas, filetów z kurczaka lub kromek chleba.

Aluminiowe tacki

To gadżet znany każdemu miłośnikowi grilla. Dzięki niewielkim otworom w dnie, wytapiający się z mięsa tłuszcz nie pozostaje w potrawie lecz spada na żar. Aluminiowe tacki są jednorazowe, niedrogie i lekkie. Sprawdzą się doskonale podczas grillowania na pikniku czy na weekendowym wypadzie poza miasto. Naukowcy uważają, że opary wydostające się z podgrzanego aluminium są toksyczne, dlatego z tacek należy korzystać jak najrzadziej. Jeżeli posiadasz grilla w ogrodzie, lepiej zainwestuj w ruszty lub specjalną tackę wykonaną ze stali nierdzewnej.

Termometr do mięsa

Jest to szpikulec z wyświetlaczem analogowym lub cyfrowym. Wystarczy nakłuć nim mięso i odczytać temperaturę. Bez przecinania potrawy wiesz, czy jest w środku zimna, w sam raz, czy może już przesmażona. Poza sezonem grillowym termometr przyda się w każdej kuchni podczas przygotowywania mięsa.

Taca z wkładem chłodzącym

Nie niezbędny, lecz ciekawy i pomocny gadżet. Wszyscy wiemy, że upalne dni, w których najczęściej urządzane są grille, nie sprzyjają zbyt długiemu przechowywaniu świeżego mięsa na powietrzu. Taca posiada wkład chłodzący, który utrzyma niską temperaturę mięs i ryb, zanim wrzucimy je na ruszt. Większość tac ma zamknięcie przypominające to znane z chlebaków. Chroni ono przed owadami i przypadkowym zabrudzeniem czymś mięsa.

Szczotka do grilla

Aby jak najdłużej zachować grilla w dobrym stanie, należy po każdym wykorzystaniu czyścić go z zaschniętego tłuszczu. Szczotki do grilla mają twarde i gęste włosie, dzięki czemu usuwanie nagromadzonych resztek jedzenia i tłuszczu trwa dosłownie 2-3 minuty. Do grilli elektrycznych polecane są specjalne, delikatniejsze szczotki, które doprowadzają urządzenie do porządku, nie niszcząc jego powierzchni. Niektóre szczotki zaopatrzone są w silikonowy chlapacz, czyli element zabezpieczający sprzątającego przez zabryzganiem tłuszczem i pobrudzeniem ubrania.

Dmuchawa do grilla

Urządzenie przydatne, gdy podpałka jest za słaba lub w ogóle jej nie masz. Wewnątrz dmuchawy znajduje się turbina wytwarzająca prąd powietrza. Dmuchawa nadaje się do użytkowania także w pomieszczeniu, więc posłuży, jeżeli posiadasz w domu kominek.