Pyszne i piękne – jak podawać lody?

Oto i on – smak lata! Nic tak szybko nie przywodzi na myśl gorącego słońca, relaksującego dnia na plaży czy długich wieczornych spacerów, jak pyszne, zimne lody! Polska zwariowała ostatnio na punkcie tych naturalnych, kupowanych w budkach czy foodtrackach, ale my dziś mamy dla Was kilka porad na temat tego, jak podawać lody w domu. Aż ślinka cieknie!

 

Intrygujące połączenia

Każdy z nas zapewne chociaż raz w życiu smakował ekstrawaganckiego połączenia czekolady z chilli! Przeciwieństwa w kuchni zdecydowanie się przyciągają – i ta specyficzna para opiera swoją pyszność na słodkości i ostrości, którą kubki smakowe po prostu lubią. Proponujemy podobnie poeksperymentować z lodami! Tym bardziej, że  wśród dostępnych smaków, oprócz klasycznej maliny czy śmietanki, możemy już dostać lody o smaku kukurydzy czy te z sera koziego – są naprawdę pyszne! Zaufajmy więc naszemu podniebieniu i podajmy gościom lody w nieoczywistych połączeniach, jak np. truskawka z sosem balsamicznym czy wanilia polana ekstratem z dyni.

 

Pucharki? To już przeszłość

Jeszcze jakiś czas temu każda pani domu miała w kuchni klasyczne pucharki do lodów. Dziś ich rolę mogą pełnić jakiekolwiek nasze ulubione naczynia  -wyobraźcie sobie tylko, jak oryginalnie będą wyglądać gałki lodów w trzech różnych kolorach umieszczone w długiej szklance do drinka, podane z łyżeczką do latte, poprzetykane migdałami, orzeszkami, czy listkami mięty. Równie ciekawie lody będą prezentować się w kieliszkach do martini albo kolorowych, tłoczonych kielichach do wina. Ale jeśli chcecie naprawdę zaskoczyć swoich gości, podajcie im ten pyszny deser w wydrążonej skórce od ananasa czy pomarańczy albo połówce skorupki po kokosie.

 

Ozdoba czyni smak

No właśnie – kochamy lody, ale estetycznie ozdobione będą smakować nam jeszcze bardziej – w końcu najpierw jedzą nasze oczy. Warto mieć w domowej spiżarni jadalne kwiaty, sosy w różnych kolorach (karmelowe, czekoladowe, te z białej czekolady), a także migdały, orzeszki lub pistacje. Oczywiście najpiękniej i najpyszniej na lodach sprawdzą się… owoce! Ilość smaków i kształtów uczyni z każdego nudnego deseru prawdziwą ucztę!