Albania to ostatnio niezywkle popularny wśród Polaków kierunek wakacyjny. Dziś, spróbujemy przybliżyć Wam jedną z narodowych potraw tego kraju – słodki, pyszny sernik zwany Qumështor.
Qumështor jest prostym, tradycyjnym albańskim deserem, zazwyczaj jadanym
przez prawosławną ludność południowo-wschodniej Albanii przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Jeśli więc pojedziecie do Albanii w tym czasie, możecie być pewni, że ktoś zaproponuje Wam Qumështor po posiłku.
Deser przygotowuje się z jajek, mleka, mąki, masła i cukru. Przepis jest prosty – jajka ubijamy i mieszamy z cukrem, a także roztopionym masłem i mąką. Teraz czas na mleko! Po jego ostrożnym dodaniu do całej mikstury i ponownym wymieszaniu, całość piecze się w piekarniku, aż nabierze złocistobrązowego koloru. Qumështor jest już wtedy prawie gotowy – pozostaje jeszcze pokroić go na pojedyncze porcje i podawać schłodzony.
Co ważne, niektóre odmiany tego dania zawierają różne aromaty, takie jak ekstrakt waniliowy, cytryna i pomarańcza – nie zdziw się więc, gdy na taką wersję napotkasz w Albanii - ale oryginalny Qumështor, czyli saute, wciąż bije inne na głowę.