Miejscowi nazywają to połączenie elektrycznym. A to dlatego, że jednoczy kontrastowe smaki. Rujak najczęściej występuje w wersji owocowo-warzywnej, ale to już zależy od regionu. Zazwyczaj tę opcja, czyli rujak buah podaje się z pikantnym dressingiem z cukru palmowego, mielonego chilli i orzeszków ziemnych.
Tajemnicą smaku tego dania jest świeżość składników – owoce i warzywa, które tworzą kompozycję rujak to dopiero co zerwane z drzew czy zebrane z pól produkty. Z kolei malezyjska odmiana tej potrawy wzbogacona jest często o smażone kawałeczki tofu, placki z krewetek i jajko ugotowane na twardo.
W Azji wyróżnia się jeszcze inne dwa rodzaje rojaku, czyli Mamak Rojak i Penang Rojak. Ten pierwszy przygotowują malezyjscy muzułmanie, znani właśnie Mamak, a ten drugi jest wariacją na temat rojaku owocowego, do którego dodaje się jabłko woskowe, guawę, podsmażone ośmiorniczki i miód. W tej okolicy rojak podaje się również z owocami morza, choć zazwyczaj to danie uważa się za wegetariańskie.