Salteñas, czyli pieczone empanady z Boliwii

Te południowoamerykańskie „pierogi” łączą w sobie delikatność ciasta z pikantnością farszu stworzonego przede wszystkim z mięsa i ziemniaków.

Gdybyśmy udali się do Boliwii, to na pewno natrafilibyśmy na pyszne salteñas. To jedno z popularniejszych ulicznych dań nie pochodzi jednak z tego kraju. Przybyło ono do Boliwii za sprawą Juany Manueli Goritti. To ona jako pierwsza zaczęła przygotowywać salteñas w wersji, którą znamy do dzisiaj. Pochodziła z miasta Salta w Argentynie. Musiała jednak uciekać ze swojego kraju. Trafiła do Boliwii, gdzie osiadła w mieście Potosi. Wydarzenia te miały miejsce na początku XIX wieku.

Potrawa szybko rozpowszechniła się w regionie. Rodzice wołali do swych dzieci: „Ve y recoge una empanada de la salteña” – co znaczyło „idź i przynieś trochę empanad od kobiet z miasta Salta”. Z biegiem czasu nazwisko Pani Goritti zostało zapomniane. Pozostało za to pyszne danie kobiety, która pochodziła z Salty – czyli salteña. Dzisiaj potrawa ta na stałe wpisana jest w kulinarną tradycję Boliwii.

 

Pozostaje pytanie – co dodaje się do salteñas? W ciasto zawija się przede wszystkim mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe. W niektórych restauracjach można zjeść także wegetariańskie wersje tego dania. W tradycyjnym farszu, oprócz mięsa, znajdują się ziemniaki, groszek i przyprawy – pieprz, papryka, kmin i oregano. Opcjonalnym dodatkami do potrawy są oliwki i rodzynki, a także gotowane jajka. Co ważne, zawijamy je w ciasto razem z farszem tuż przed smażeniem. Salteñas to aromatyczne danie o pikantnym i wyrazistym smaku, które może być pyszną alternatywą dla dobrze nam znanych pierogów.