Seswaa to danie mięsne, bardzo często przyrządzane na specjalne okazje, rodzinne okoliczności czy świąteczne dni. Nie może go zabraknąć na ślubach, pogrzebach czy imprezach narodowych. Według botswańskich zwyczajów sesweę mężczyźni, używając do tego bardzo ciężkiego, żelaznego garnka.
Seswaa, czyli slow cooking po botswańsku
Botswana, daleki kraj południowej Afryki, słynie z wysokich temperatur i tradycyjnej, lokalnej kuchni. Najbardziej botswańskim daniem jest Seswaa, przyrządzana zawsze na uroczystości czy specjalne okazje. A czym właściwie jest seswaa? Już odpowiadamy!
Seswaa (ciekawostka – na południu kraju ta potrawa określana jest jako leswao) to rodzaj gulaszu z mięsa wołowego. To danie przygotowuje się z resztek takich części zwierzęcia jak nogi, szyja i plecy. Mięso najpierw gotuje się długo i wolno, aż zmięknie, dodając do niego jedynie sól – żadnych innych przypraw. Właśnie ten długi i powolny proces obróbki termicznej stanowi tajemnicę tego dania. Ale seswaa powstaje dopiero wtedy, gdy do ugotowanego i posolonego mięsa dodamy na talerz gęstą papkę z mąki kukurydzianej albo sorgo, oraz zielone warzywa. Całość kompozycji tworzy właśnie to słynne botswańskie danie. Chcielibyście spróbować?