Sezon na marzec – warzywa na czasie

Wiecie, co jest w naprawdę dobrym stylu? Wybieranie sezonowych warzyw i owoców, by bogacić się w witaminy i dbać o to, by nic się nie marnowało! Róbmy więc wszystko, żeby wycisnąć z marca jak najwięcej – a w tym artykule opowiemy Wam, co tak właściwie można z niego wycisnąć.

Brukselka

Wiedzieliście o tym, że brukselka, a właściwie kapusta warzywna brukselska, to warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania jarmużu z kapustą? Jej uprawy rozpoczęto w Brukseli, stąd też jej nazwa. Brukselka zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy, m.in. witaminy A, E oraz C. Ma w sobie także kemferol, mający działanie prewencyjne szczególnie wobec raka piersi, mózgu, jelita grubego, prostaty, nerek oraz szyjki macicy. Ważne! Brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości pod warunkiem, że będzie odpowiednio ugotowana. Najlepiej gotować ją na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Można ją również zjeść surową.

Kapusty

Kapusta włoska, biała i czerwona. To trio, które powinno królować w lutym na Waszych talerzach. Pierwsza  z nich, kapusta włoska, jest bombą witaminową - zawiera beta-karoten, witaminę A, witaminę C, witaminę E, wapń, który wzmacnia kości oraz potas, który daje siłę, co jest bardzo potrzebne w zimowych miesiącach. We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która wpływa na krzepliwość krwi. Z kolei kapusta biała będzie idealnym wyborem dla osób, które są na diecie odchudzającej, z racji swojej niskiej kaloryczności. Natomiast kapusta czerwona zawiera nawet 10x więcej witaminy A, a także więcej witaminy C - wystarczy niewielka ilość kapusty czerwonej, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę drugą. Nieoceniony jest także wkład kapusty we wzmacnianie układu immunologicznego. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i antywirusowym doskonale wpływa na zwiększanie odporności, co jest bardzo potrzebne zimą. zaleca się jej spożywanie szczególnie w okresach spadku odporności oraz zwiększenia zachorowalności na choroby sezonowe jak przeziębienie czy grypa.

Por

Szanowny por! Pochodzi z Azji Mniejszej i był znany już w starożytnym Egipcie, Rzymie oraz Grecji. Jego Właściwości odżywcze i zdrowotne zostały zauważone już w średniowieczu – był traktowany nie tylko jak produkt spożywczy, ale nawet jako lekarstwo. Por chroni przed wystąpieniem nowotworów złośliwych, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, a także właściwości przeciwbakteryjne, które wspierają organizm podczas walki z infekcją. Zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu, a także tworzą tkankę łączną. Ponadto jest źródłem witaminy KB6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.