Slata méchouia dosłownie oznacza „sałatkę grillowaną” i ta nazwa dokładnie opisuje zawartość potrawy. Jej podstawą są bowiem warzywa zapiekane na specjalnym palenisku, zwanym kanoun. Kanoun to ceramika, której Tunezyjczycy używają jako rusztu do grillowania potraw na drzewnym węglu. Dzięki temu warzywa grillowanej sałatki mają charakterystyczny smak.
Slata méchouia, czyli lekkość Tunezji
Zimno? To tunezyjskie danie na pewno przeniesie Waszą wyobraźnię na gorące plaże! Slata Mechouia to jedna z najpopularniejszych potraw tego kraju. Dziś opowiemy Wam o niej nieco więcej.
Królową slata méchouia jest papryka – to bez niej nie istnieje ta sałatka. Do potrawy używa się szczególnej odmiany tego warzywa, zielonej, podłużnej papryki, zwanej felfel. Do tego dorzuca się pomidory oraz cebulę, czosnek, mielony kmin i oliwę do polania całości. Zgrillowaną całość przekłada się do miseczki, a na koniec ozdabia ugotowanym na twardo jajkiem albo tuńczykiem.
Składniki slata méchouia nie są przypadkiem – nawiązują do historii XVI wieku, kiedy Arabowie przywieźli do Andaluzji paprykę i pomidory, prosto z Meksyku.