Czy znacie historię Mazurka i jego drogę do pojawienia się na wielkanocnym stole? Jeśli nie – właśnie macie okazję to zmienić. Dowiedzcie się, dlaczego mazurek w tradycji oznacza nagrodę dla świętujących.
Historia wypieku
Wbrew temu, co sądzi większość, w historii można znaleźć domysły, że mazurek nie pochodzi z Polski, lecz… z Turcji. Ale istnieje i druga hipoteza, faktycznie powiązana z polskością mazurka – miałby on pochodzić z Mazowsza, a swoją nazwę wziąć od mieszkańców tego regionu – dawniej bowiem nazywano ich właśnie Mazurami. To w tym regionie naszego kraju wypiek zyskał największą popularność – dziś oczywiście jest to już bez znaczenia, bowiem jak Polska długa i szeroka, tak mazurek popularny. W polskiej tradycji wielkanocnej mazurek występuje od XVII wieku – to więc naprawdę długi czas, a mazurek jest już prawdziwym świątecznym weteranem, bez którego Wielkanoc nie będzie taka sama.
Słodka nagroda
Wiele świątecznych dań ma swoją określoną symbolikę. Nie inaczej jest w przypadku mazurka – dawniej Wielki Post stanowił czas naprawdę rygorystycznych kulinarnych wyrzeczeń, dlatego bardzo słodki, bogato i kolorowo zdobiony wypiek miał symbolizować koniec 40-dniowych wyrzeczeń i początek świętowania. Pyszny mazurek był nagrodą dla cierpliwych i wytrwałych,
Ozdoba stołu
Mazurek stanowi prawdziwą ozdobę wielkanocnego stołu z uwagi na swoje piękne, bogate zdobienia. Przygotowany na kruchym cieście, niski wypiek, słynie z różnych kształtów (mamy mazurki okrągłe, prostokątne, owalne czy w kształcie rombów) oraz właśnie estetycznego wykończenia. Brzegi placka zaznacza się zazwyczaj rysunkiem z ciasta czy też masy orzechowej albo kratką z ciasta. Środek przekłada się masami (np. orzechową, migdałową), marmoladą lub dżemem, a wierzch polewą lub lukrem i zdobieniami z suszonych owoców, migdałów, bakalii i orzechów. Zdobienia układają się w wielkanocne napisy (często Alleluja!) lub kształty jajek, baranków czy bazi.