Souvlaki w języku greckim oznacza „szpikulec” – i nic dziwnego, bo to właśnie on stanowi wyróżnik tej greckiej potrawy. Souvlaki to bowiem mięso (wieprzowina lub kurczak, czasem także jagnięcina) nadziane albo na patyk do szaszłyka po całej jego długości, albo – tradycyjnie – na metalowe szpady. Tę potrawę znali już starożytni – w pismch pierwszych antycznych poetów możemy bowiem znaleźć wzmiankę o daniu z chleba, nadziewanym kawałkami mięsa przyrządzanego na grillu.
Souvlaki, czyli greckie wakacje
Czy wiecie, że Grecja, obok Turcji, jest najchętniej wybieranym przez Polaków kierunkiem na wakacje? Nic dziwnego! Oprócz pięknej pogody i zatykających dech w piersiach widoków, greckie wyspy zapewniają turystom także wyjątkową, pyszną kuchnią. Jeśli zamierzacie odwiedzić kraj bogów w te wakacje, koniecznie spróbujcie tradycyjnej potrawy – souvlaki. Co to takiego?
Souvlaki podaje się w podobnej kompozycji, jak podaję się gyrosa, to znaczy: albo w placku pita albo na talerzu. W obu przypadkach koniecznie z dodatkami: sosem tzatziki i warzywami, często skomponowanymi w klasyczną grecką sałatkę.
A jak przygotować souvlaki? Najpierw marynata! Zrób ją ze skórki cytryny, ziół greckich, oliwy, wytrawnego białego wina, soli. Teraz wrzuć do niej mięso – tłustą część wieprzowiny, podzieloną na paski - i pozwól napełnić się aromatem przez kilka godzin lub nawet całą noc. Czas na patyki do szaszłyków – najpierw zamocz je w wodzie. Kiedy są wilgotne, nadziewaj mięso na patyczki i wrzucaj na grilla!
Pyszna Grecja!