Jesień w pełni! Nie wyobrażamy sobie tej pory roku bez wszędobylskich dyń, które smakują, pachną i wyglądają jak najprawdziwszy symbol złotych miesięcy. Dynie szczególnie pięknie prezentują się jako dekoracje stołu – poznajcie sposoby na ich wykorzystanie.
Dyniowe naczynia
Motyw dyni szaleje jesienią po galeriach handlowych i sklepach z wyposażeniem wnętrz – miseczek, talerzy czy kubków imitujących wyglądem to piękne warzywo z pewnością znajdziecie mnóstwo na codziennych zakupach. My jednak polecamy rozwiązania w duchu zero waste – kiedy wydrążyliście już swoją dynię, najlepiej taką średniej wielkości, i przygotowaliście z niej, na przykład zupę – nie wyrzucajcie pozostałości. Dynię można wydrążyć tak, by jej obramówka stworzyła miseczkę, z której zjemy nasze danie. Wyobraźcie sobie tylko jesienny, rodzinny stół, który zdobi kilka takich ekstrawaganckich eko-talerzy!
Dynia inaczej
Ale dyniowe talerze to nie jedyny sposób na wykorzystanie wydrążonych warzyw. Jeśli masz jedną, dużą dynię, ustaw ją na środku stołu i wstaw do niej jesienny kwiat. W sytuacji, gdy w twojej kuchni królują te małe odmiany – dynie hokkaido, mogą one stać się doskonałymi lampionami na malutkie świeczki. Ustaw taki lampionik przy każdym z nakryć i wstaw do niego tealight’a. Efekt wow gwarantowany! Jeśli pomarańcz to nie kolor, który pasuje do twojego wnętrza – żaden problem. Twoje mini dynie będą doskonale korespondować z dowolną barwą stołu, jeśli pomalujesz je sprayem – srebro, złoto, a może biel? Decyzja należy do ciebie!
Coś dla małych dyniowych fanów
Organizujesz jesienny kinderbal? Na urodzinowym stole twojego dziecka nie może zabraknąć dyniowych stworów! Mogą nadać przyjęciu klimat, który najbardziej ci odpowiada – nieco strachu, dużo humoru czy może inspiracji do wspólnych zabaw z wydrążaniem ulubionych postaci. Na przyjęciu dziecięcym dynie mogą służyć także za pojemniki na słodycze lub waza, z której mali goście będą losować zadania do wykonania w tracie wspólnej zabawy.