Sunday Roast zasłynęło także pod innymi nazwami, takimi jak Roast Dinner czy Sunday Dinner. Poza Brytyjczykami zachwycają się nim także Irlandczycy oraz mieszkańcy państw Wspólnoty Narodów.
Kilkuskładnikowy obiad rządzi się swoimi zasadami – mięso, które jest podstawą Sunday Roast, to zazwyczaj wołowina, ale zdarza się również, że zastępuje ją wieprzowina, jagnięcina czy baranina. Bezwzględnie jednak mięso musi być polane sosem pieczeniowym, który stanowi kwintesencję smaku tego brytyjskiego dania. Dopełnieniem potrawy są gotowane lub pieczone ziemniaki albo inne warzywa, ale ich rodzaj zależy już od pory roku, a także danego regionu Wielkiej Brytanii. Zazwyczaj są to brokuły, marchewka, groszek czy fasola szparagowa.
Puentą i dopełnieniem obiadu spożywanego w niedzielne popołudnie jest zawsze Yorkshire pudding – klasyczna angielska miseczka z ciasta typu naleśnikowego.
To jednak nie wszystko! Wiosenką na tym angielskim torcie mogą być także inne dodatki, takie jak skwarki, kiełbaski chrzan, sos jabłkowy czy miętowy, ale także galaretka porzeczkowa.