Świąteczne ciasteczka na 100 sposobów
Jakby wszystkie zliczyć, pewnie byłoby i więcej. My tu napiszemy o kilku, ale za to sprawdzonych sposobach na pyszne świąteczne ciasteczka. Zobacz, jakie cuda mogą pojawić się na Twoim stole.
Pierniczki
Bez zapachu cynamonu, goździków i imbiru trudno wyobrazić sobie udane Święta. Za wypiekanie pierniczków niektóre panie domu zabierają się nawet dwa, trzy miesiące wcześniej, bo z tymi ciastkami jest tak, że im są starsze, tym lepiej smakują (oczywiście, bez przesady). Pierniki zaraz po upieczeniu są twarde, a miękną dopiero po jakimś czasie. Można je przechowywać bardzo długo, nawet przez kilka miesięcy. Pierniki służą zresztą nie tylko do jedzenia. Dekorujemy nimi choinkę i świąteczny stół, a zwyczaj wspólnego wypiekania pierników zwany przez niektórych „pierniczeniem” należy do najprzyjemniejszych przedświątecznych rytuałów. Pachnące pierniki, udekorowane w fantazyjne wzory białym lukrem, przełożone konfiturą lub czekoladą, w kształcie serc, aniołków czy choinki stanowią nieodłączny element świątecznej atmosfery. Sprawdź nasz pyszny przepis na aromatyczne pierniczki - https://www.smakistyl.pl/kruche-swiateczne-pierniczki.html.
Kruche z migdałami/orzechami
Z kruchego ciasta można zrobić niemal wszystko! Baza z mąki, tłuszczu i jaj, z dodatkiem niewielkiej ilości cukru daje nieograniczone wręcz możliwości. Do ciasta możemy dodać – zmniejszając ilość użytej mąki – mielone migdały, orzechy, słonecznik, sezamowe ziarna, lub korzenne przyprawy, wtedy będzie miało lepszy smak. Chłodzimy je najpierw w lodówce co najmniej pól godziny, a następnie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy z niego za pomocą foremek różne świąteczne motywy, a następnie pieczemy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem przez kilka-kilkanaście minut. Gotowe dekorujemy, czym chcemy: masą czekoladową, nutellą, konfiturą, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami, lukrem… Nie zapominajmy o bakaliach – są one niezbędne na świątecznym stole. Sprawdź nasz pyszny przepis na kruche świąteczne ciasteczka - https://www.smakistyl.pl/kruche-swiateczne-ciasteczka.html.
Podwójne
Inny sposób na efektowne kruche ciasteczka polega na wycięciu w jednym z dwóch ciastek o takim samym kształcie (np. dwie gwiazdki, dwa kwiatki itd.) otworu, a następnie (po upieczeniu) sklejeniu ich razem za pomocą podgrzanego dżemu lub nutelli. W ten sposób mamy podwójne ciastka z kolorowym „okienkiem”. Warto dla kontrastu posypać wierzchnie ciasteczko cukrem pudrem (ale pamiętaj, żeby zrobić to, zanim skleisz ciastka, w przeciwnym razie cukier pokryje również nadzienie i nie będzie efektu).
Bezowe kokosanki
Na świątecznym stole mile widziana jest wszelka obfitość, więc mogą się na nim znaleźć również ciastka kokosowe czy marcepanowe, choć nie przynależą one wprost do naszej rodzimej tradycji. Pyszne i efektowne, a zarazem bardzo łatwe w wykonaniu, są ciasteczka z piany z białka z dodatkiem wiórek kokosowych. Wystarczy ubić na sztywno białka, dodać cukier, wsypać wiórki, a następnie łyżką nałożyć porcjami masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po 12-15 minutach doskonałe chrupiące ciasteczka są gotowe.
Z marcepanem
Słodycze z dodatkiem marcepanu są niezwykle popularne np. w Niemczech i w Wielkiej Brytanii. U nas również znajdą się zwolennicy specyficznego, migdałowego smaku. Do wyrabiania ciastek z marcepanem najprościej użyć gotowej masy marcepanowej, można ją kupić bez trudu. Możemy też samodzielnie wykonać ciasto marcepanowe, używając do tego mielonych migdałów. Formujemy je w talarki lub kuleczki, możemy też wycinać z niego świąteczne motywy.
Z makiem
Mak może być nie tylko składnikiem makowca czy kutii. Masę makową da się wykorzystać również do upieczenia słodkich trójkącików z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy, wycinamy z niego kwadraty, które następnie składamy w trójkąty, uprzednio nadziewając masą makową wzbogaconą o bakalie i orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Palce lizać!