ŚWIĘTUJEMY – NIE MARNUJEMY

Święta Bożego Narodzenia to najbardziej błogi czas radości, spokoju i obfitości w roku, a my będziemy je spędzać, biesiadując z najbliższymi przy suto zastawionych stołach. Zdarza się nam jednak w ferworze przyrządzania potraw przygotować ich znacznie za dużo, co skutkuje późniejszym wyrzucaniem. Statystyki pokazują, że w tym okresie marnujemy o 30% więcej jedzenia niż w pozostałych miesiącach. Jak więc podejść do naszej kuchni z głową, by, w duchu ZERO WASTE, nie marnować żywności?

ZASADA 4P: PLANUJ, PRZECHOWUJ, PODZIEL SIĘ…

Zacznijmy już na etapie planowania zakupów w odniesieniu do ilości zaproszonych gości. Zróbmy przegląd domowych zapasów, sporządźmy listę potrzebnych produktów, idźmy podbijać sklepy.

Przygotowane na święta dania odpowiednio porcjujmy i przechowujmy. Do tego przydadzą się szklane, hermetycznie zamykane pojemniki. Pamiętajmy, że wiele potraw możemy też zamrozić, np. pierogi, uszka, barszcz, krokiety, bigos, wędliny, a nawet makowiec.Pięknym i szlachetnym gestem będzie podzielenie się jedzeniem z potrzebującym poprzez jadłodzielnie, sklepy społeczne czy punkty charytatywne.

PRZETWARZAJ

A jeśli już coś nam zostanie – nadajmy potrawom drugie życie. Z szynki zróbmy wrapy, dokładając jedynie świeże warzywa i sosy. Piernik rozkruszmy albo zblendujmy, zamknijmy w szczelnym słoiku i wykorzystajmy jako aromatyczną przyprawę do grzańca. Według badań społecznych najczęściej wyrzucamy sałatki jarzynowe, pieczywo, owoce oraz ryby. Mamy więc również dla Was pomysł na wykorzystanie filetów rybnych, które zostały po świątecznej uczcie: https://www.smakistyl.pl/kotleciki-rybne-zero-waste.html

Częstujcie się i nie marnujcie, a Boże Narodzenie w duchu ZERO WASTE będzie najwspanialszym prezentem, jaki podarujemy sobie i najbliższym.