Szakszuka, czyli bałagan na patelni

Podstawowy skład tego dania to pomidory lub sos pomidorowy, cebula i jajka. A to wszystko zrobione na jednej patelni i bogato przyprawione.

Najprościej byłoby powiedzieć – „wrzuć wszystko na patelnię, upiecz i delektuj się smakiem”. Szakszuka jest jednym z ulubionych dań w Izraelu, ale nie pochodzi z tego kraju. Historycy spierają się o jej rodowód. Jedna teoria mówi o Jemenie. Druga natomiast wskazuje na region dzisiejszej Tunezji i Libii. Zależnie, na który region Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu spojrzeć, jest ona przygotowywana z innych składników.

Rodzi się pytanie – dlaczego to danie jest akurat jednym z narodowych dań Izraela? Podczas migracji do tego kraju żydowscy imigranci z Tunezji przywieźli przepis. W Izraelu szakszuka stała się bardzo popularna. Przygotowuje się ją nie tylko na śniadanie, ale także na obiad i kolację. Przyrządzana jest z jaj, często gotowanych w koszulkach. Natomiast w Tunezji dodaje się do niej karczocha, ziemniaki i bób.

Przepis na szakszukę to zdecydowanie indywidualny pomysł. Na patelnię możemy wrzucić wszystko, co nam smakuje i będzie komponować się z jajami. Czy to będzie mięso, papryka czy ser feta. Przyjmuje się, że potrawę tę przyprawia się kolendrą, kminkiem, papryką i pieprzem cayenne.

SKŁADNIKI:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów pelati (z puszki)
  • 1 papryka zielona
  • cynamon mielony Domowe Sekrety
  • papryka ostra mielona Appetita
  • kolendra Appetita
  • przyprawa do warzyw zapiekanych Appetita z linii Grubo mielone
  • 3 jaja
  • świeża kolendra lub pietruszka do posypania
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony Appetita

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Żeliwną patelnię rozgrzać, dodać olej. Smażyć cebulę przez ok. 3 minuty, następnie dodać czosnek i paprykę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zalać pomidorami. Dusić ok. 10 minut, dosolić do smaku. Na środek patelni wbić jaja, przykryć i dusić, aż białko będzie ścięte. Podawać na ciepło, przed podaniem posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką.