Najprościej byłoby powiedzieć – „wrzuć wszystko na patelnię, upiecz i delektuj się smakiem”. Szakszuka jest jednym z ulubionych dań w Izraelu, ale nie pochodzi z tego kraju. Historycy spierają się o jej rodowód. Jedna teoria mówi o Jemenie. Druga natomiast wskazuje na region dzisiejszej Tunezji i Libii. Zależnie, na który region Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu spojrzeć, jest ona przygotowywana z innych składników.
Rodzi się pytanie – dlaczego to danie jest akurat jednym z narodowych dań Izraela? Podczas migracji do tego kraju żydowscy imigranci z Tunezji przywieźli przepis. W Izraelu szakszuka stała się bardzo popularna. Przygotowuje się ją nie tylko na śniadanie, ale także na obiad i kolację. Przyrządzana jest z jaj, często gotowanych w koszulkach. Natomiast w Tunezji dodaje się do niej karczocha, ziemniaki i bób.
Przepis na szakszukę to zdecydowanie indywidualny pomysł. Na patelnię możemy wrzucić wszystko, co nam smakuje i będzie komponować się z jajami. Czy to będzie mięso, papryka czy ser feta. Przyjmuje się, że potrawę tę przyprawia się kolendrą, kminkiem, papryką i pieprzem cayenne.