Sztuka składania serwetek

Jak z kawałków materiału wykonać stylowe dekoracje stołu? Przeczytajcie, jak składać serwetki, by powstały z nich fantazyjne i zachwycające kształty!

Wyobraźcie sobie, że organizujecie przyjęcie w domu. Przygotowaliście już potrawy i zabieracie się za dekorowanie stołu. Rozścieliliście obrus na stole, ułożyliście talerze, sztućce i szkło na napoje. Jednak macie wrażenie, że czegoś jeszcze brakuje. No tak! Na perfekcyjnie nakrytym stole nie może zabraknąć serwetek. Tylko jak je złożyć, by zachwyciły gości? Zapraszamy Was do świata oryginalnych serwetkowych kształtów, w którym każdy znajdzie dekorację dopasowaną do własnego stylu.

Słów kilka o serwetkach

Gdy złożyliście już serwetki w wybrany przez siebie kształt, musicie zdecydować, w którym miejscu je ułożyć. Pamiętajcie, że miejsce serwetek znajduje się po lewej stronie talerza, obok widelca. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, zwłaszcza jeśli serwetki wyglądają bardzo stylowo, by ułożyć je na dużych talerzach. Za to małe serwetki można umieścić na talerzyku do pieczywa lub włożyć je do kieliszka.

Przyjmuje się, że serwetki z tkanin mają zazwyczaj wymiary 50 na 50 centymetrów. Natomiast papierowe odpowiedniki produkowane są w rozmiarze 33 na 33 centymetry. Oczywiście serwetki możecie kupić w różnych kolorach i z dodatkowymi zdobieniami.

Fale

Klasycznym wzorem, który możecie stworzyć z serwetki, jest fala. Jak ją zrobić w kilku prostych ruchach? Najpierw kładziecie równo serwetkę na stole, tak, by lewa strona znajdowała się na górze. Następnie składacie tkaninę na pół, zaginając ją w połowie. Potem dokładnie zwijacie serwetkę od lewej strony ku środkowi. Po odwróceniu otrzymujecie pojedynczą falę, na której świetnie wyglądają drobne prezenty. Jeśli chcecie zrobić podwójną falę, wystarczy symetrycznie zwinąć serwetkę z prawej strony. Należy przy tym pamiętać, by prawą stronę serwetki podwinąć pod spód.

Kieszonki

Ten uniwersalny wzór można ułożyć na kilka sposobów. Jak go wykonać i co można włożyć do kieszonki, by stylowo wyglądała na stole? Pierwszą czynnością jest stworzenie z serwetki kwadratu. Następnie górną warstwę serwetki należy podwinąć do środka. Jeśli chcecie stworzyć podwójną kieszonkę, to analogicznie podwijacie do środka drugą warstwę serwetki. Stworzenie kieszonki jest więc wyjątkowo proste. Pamiętajcie, że świetnym pomysłem jest włożenie do środka kieszonki dodatkowej ozdoby. Może to być drobną słodkość, bukiecik kwiatów albo stylowe i eleganckie sztućce.

Rozeta

Jeśli chcecie mieć piękną dekorację, którą będzie można ułożyć na talerzu, to koniecznie zróbcie rozetę. Aby ją wykonać, połóżcie serwetkę lewą stroną na stole. Następnie górną połowę zawińcie na pół, aż do środka wyznaczającego środek serwetki. Dolną część zawijacie podobnie, ale do góry i tylko do jednej czwartej wysokości. Kolejnym krokiem, który wykonujecie, jest powtórne zawinięcie dolnej części serwetki do góry, tak aby jej dolny brzeg znalazł się powyżej środka. Teraz złóżcie serwetkę w pięć lub sześć plis, by wyglądała jak harmonijka. Ostatnie dwa kroki są nieco trudniejsze. Najpierw należy z zagłębień plis wyciągnąć kolejno dolne brzegi, ale tak, by nie przekroczyć ¼ wysokości. W górnej części kształtu załamcie grzbiety plis do tyłu. Pamiętajcie, by mocno je ścisnąć palcami. Ostatnim etapem jest rozłożenie rozety na talerzu.

Teraz pozostaje tylko czekać na gości, którzy zachwycą się nie tylko przygotowanymi przez Was daniami, ale także dekoracjami. Połączenie stylu i smaku to kwintesencja udanego przyjęcia.