Tamale, czyli świąteczne danie z Ameryki Środkowej

To pyszne danie składa się z gotowanego ciasta kukurydzianego, do którego można włożyć dowolną kombinację składników – poczynając od mięs, przez sery, a kończąc na warzywach i owocach.

Danie to szczególnie popularne jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowuje się je w liściach bananowca lub kukurydzy. Zawartość tamale zawija się w nie, a  następnie gotuje całość na parze. Jednak liście nie są jedzone, lecz stanowią opakowanie dla dobrze przyprawionego i bogatego wnętrza. Kupując tamale od ulicznych sprzedawców, wykorzystuje się liście jako talerz lub wyrzuca się je przed zjedzeniem – wedle uznania.

Tamale popularne jest w Ameryce Środkowej, gdzie narodziło się wiele wieków przed naszą erą. Majowie i Aztekowie przygotowywali je jako danie podróżne. Doskonale nadawało się na długie wyprawy oraz w czasie wypadów łowieckich i wojennych. Dla ludów prekolumbijskich było boskim daniem i pełniło ważną funkcję podczas religijnych rytuałów.

Do przygotowania tamale współcześni Meksykanie używają masa harina, czyli specjalnie przyrządzonej mąki. Robi się z niej również inne wypieki, w tym słynne tortille. Mieszkańcy Meksyku wypełniają tamale różnymi mięsami – wieprzowiną, wołowiną lub mięsem z drobiu. Dodają do wnętrza także sery oraz fasolę. Tamale można przygotować ze słodkim lub pikantnym nadzieniem.