Ach, kompot, pyszny kompocik! Letni obiad u babci nie byłby taki sam bez dzbanka tego cudownego napoju. W sezonie truskawkowym nie można odmówić sobie powrotu do smacznej tradycji i przyrządzenia kompotu we własnej kuchni. Dziś dzielimy się z Wami dawką wiedzy o kompocie! Smacznego!
Smakuje od 700 lat
Kompot to nic innego, jak rodzaj owocowego przetworu, a konkretnie napój owocowy z gotowanych owoców świeżych lub suszonych. Jego tradycja ma już aż 700 lat, a jeśli coś smakuje przez siedem wieków to musi być pyszne, prawda? Swoje początki kompot ma w Imperium Bizantyńskim, natomiast 300 lat później we Francji zrodziło się coś podobnego w nazwie – compote – ale w konsystencji będącego raczej gęstym deserem. Dziś kompoty przyrządza się z jabłek, wiśni, porzeczek, czereśni, gruszek i rabarbaru, a na Wigilię – z suszonych owoców. Królową kompotu jest jednak truskawka i to o niej dziś porozmawiamy.
Truskawa? To nie owoc!
Szok, prawda? Rzeczywiście naukowo rzecz biorąc, truskawki nie są tak naprawdę owocami, ponieważ ich nasiona znajdują się na zewnątrz. Sadzonki truskawek to rozłogi, które nie są produkowane przez nasiona. Czerwona część jest więc właściwie przerośniętym dnem kwiatowym, a owoc stanowią żółte nasionka. Truskawki znali i kochali już starożytni Rzymianie – nie jadali ich jednak, ale traktowali jako ozdoby. Do ust trafiły dopiero około 1300 roku, kiedy to posmakowali ich Francuzi. Od tamtej pory jemy je na deser, z czekoladą, w sałatkach, a także pijemy jako koktajle, smoothie, no i oczywiście – kompoty!
Kompot z truskawek
Przejdźmy do se(dna). Nie ma letniego spotkania w ogrodzie bez kompotu z truskawek i nikt temu nie zaprzeczy. A jeśli dopiero zaczynacie swoją kompotową przygodę i obawiacie się, że coś pójdzie nie tak – spieszymy z pomocą. Jak więc przyrządzić kompot? Najpierw zagotuj wodę z cukrem, aż zacznie wrzeć – wtedy wrzuć do garna obrane z szypułek truskawki i poczekaj, aż woda powtórnie się zagotuje. Proste, prawda? Kompot możesz podawać na ciepło, ale latem polecamy zdecydowanie wersję na zimno – poczekaj więc, aż Twój napój się schłodzi, przelej do dzbanka wraz z truskawkami, i podawaj ze szklaneczkami. A jeśli chcesz zachować smak lata na długo – przelej kompot do słoików typu weck i spróbuj wytrzymać do zimy. Pycha!