Stylizacja potraw latem to jeszcze większa przyjemność, gdy wszystko pachnie słodko i pysznie! Dziś, kiedy sezon truskawkowy w pełni, postaramy się przedstawić Wam kilka ciekawych sposobów na dekorowanie dań właśnie tymi pysznymi owocami.
Kwiatek z truskawki
Truskawkowy kwiatek nie jest trudny do zrobienia, ale z całą pewnością wymaga precyzji. Takim kwiatkiem możesz ozdobić sernik, babeczkę lub czubek muffinki. Gotowi? Wybierzcie duże, podłużne truskawki. Najpierw odetnijcie końcówkę truskawki, tę z szypułką, ale tak, by ściąć ją na prosto. Używajcie ostrego noża! Teraz pokrójcie owoc na pół – z góry na dół, a następnie w cienkie kawałki, również z góry na dół. Teraz te cienkie plasterki układamy w rządek, tworzący półkole. Chodzi o to, byśmy mieli przed sobą płatki truskawek, ułożone w „C”, przy czym truskawki muszą się na siebie nakładać, jak domino. I teraz moment kulminacyjny! Truskawkę od dolnej części półkola zaczynamy zawijać do środka, aż płatki utworzą różę.
Chłodnik na gorące dni
Chłodnik z truskawek prezentuje się naprawdę smacznie! Wyobraźcie sobie zachwyt gości w upalny dzień, gdy podacie im orzeźwiający chłodnik o bardzo energetycznym, czerwonym kolorze. Ozdóbcie go owocami kiwi, borówkami i koniecznie liśćmi świeżej mięty. Pięknie będzie wyglądał podany w miseczce z kokosa albo ceramicznej w stylu azjatyckim, z niebieskimi zdobieniami. Podobnie estetycznie będzie prezentować się truskawkowe smoothie w wysokich szklankach z palemką. A jak ozdobić taką szklankę? Wysypcie na deskę brązowy cukier i zanurzcie w nim wilgotną szklankę, stawiając ją do góry nogami na cukrze – wówczas cukier osiądzie na obrzeżach szklanki. Górę smoothie posypcie wiórkami kokosowymi.
Wspomnienie z dzieciństwa
Czy Wam smak i zapach truskawek również przypomina beztroskie chwile z dzieciństwa? Jeśli chcecie, by Wasze maluchy także zawsze kojarzyły radosne momenty z aromatem truskawek, latem ozdabiajcie ich potrawy tymi pysznymi owocami. Śniadaniowe pankejki w syropie truskawkowym to zawsze świetny pomysł, ale możecie także ozdobić kanapki, układając ze składników zwierzaki lub śmieszne wzory. Truskawkowe uszy myszki czy koła samochodu z plastrów owoców – świetny sposób na kanapkę z masłem orzechowym na słodko! Na deser możecie podać małe owocowe samochodziki, w których truskawki będą kołami, a banan – osią pojazdu.