Tumbet, czyli zapiekana Majorka

Jeśli wakacje, to czemu nie Majorka? Sierpniowa pogoda na tej pięknej wyspie na pewno zadowoli każdego turystę, nawet takiego wybrednego. Słońce, wiatr, plaża i pyszne jedzenie. No właśnie, co jada się latem na Majorce i dlaczego tumbet?

Tumbet (Tumbet Mallorquin) to nic innego jak tradycyjna potrawa warzywna, która może nieco przypominać Wam francuskie ratatouille. Tumbet zawiera ziemniaki, paprykę, cukinię i bakłażany – wszystkie pokrojone w cienkie plasterki, które przed zapieczeniem należy podsmażyć z oliwą i przyprawami. Jakimi? Zazwyczaj są to oregano i czosnek.

Wszystkie te składniki zapiekane są pod sosem pomidorowym, także ze świeżych warzyw, a całość podaje się często jako dodatek do mięs.

Tumbet cieszy się popularnością na Majorce właśnie latem, ponieważ to właśnie wtedy Hiszpanie mają łatwy dostęp do świeżych składników tej potrawy, a to jest jej kluczem. Tumbet można jadać  na ciepło lub na zimno, bo świeże warzywa nie tracą smaku w żadnej z tych form. Polecamy!