W jakim stylu jadasz?

Czy może być coś prostszego, niż… jedzenie? Wydawałoby się, że tę czynność wykonujemy automatycznie i bezrefleksyjnie. Nie jest to jednak prawdą. Dietetycy wyróżnili kilka określonych sposobów konsumowania, które nazwali stylem jedzenia. Ma on wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i masę ciała. Dowiedz się, w jakim stylu jadasz.

Styl punktowy

To styl dla osób lubiących planowanie, organizację i harmonogramy. Styl punktowy polega na wyznaczaniu i trzymaniu się konkretnych reguł dotyczących pór posiłków, rodzaju i gramatury dań, ich kaloryki etc. To zazwyczaj ściśle określone jadłospisy, które nie muszą wcale jednak wynikać z danego rodzaju diety, tylko z przyzwyczajeń i upodobań. Jeżeli nie wyobrażasz sobie w oczekiwaniu na posiłek chwycić na szybko banana, kefir czy batonik, tylko dlatego, że akurat głodniejesz, to pewnie reprezentujesz styl punktowy. Celem tego sposobu żywienia jest dobre samopoczucie, komfort, ale też kwestie smakowe.

Styl przedziałowy

To coś zupełnie kontrastowego do stylu punktowego. Styl przedziałowy reprezentują osoby, które nie ustalają sobie określonych godzin posiłków, a sięgają do lodówki dopiero wtedy, gdy są głodne. A właściwie – niekoniecznie do lodówki – także do sklepu, automatu z przekąskami czy fast fooda. Styl przedziałowy charakteryzuje bowiem spontaniczne reagowanie na pojawiający się głód, a ten może złapać nas także na ulicy, spacerze czy na przerwie na kawę w biurze. Osoby jedzące w stylu przedziałowym nie zwracają często uwagi na to, by konkretny posiłek zjeść o wyznaczonej porze dnia, co nie przeszkadza im na przykład w zjedzeniu reszty obiadu na śniadanie czy porannej owsianki na kolację. Celem tego sposobu żywienia jest bowiem po prostu zaspokojenie głodu.

Styl wisceralny 

Ten styl niestety nie przysługuje się naszemu zdrowiu. Jest charakterystyczny dla osób, które chcą jak najszybciej pokonać głód, dlatego też jedzą szybko, łapczywie i gdy poczują pierwsze zaspokojenie pragnienia głodu, tracą motywację do dalszej konsumpcji. Osoby jedzące w ten sposób często wybierają gotowe potrawy do odgrzania, mrożonki czy szybkie kanapki i mają problemy z odróżnianiem np. różnych gatunków tego samego owocu czy rodzajów pieczywa.

Styl zmysłowy

Coś dla prawdziwych smakoszy. Osoby jedzące w stylu zmysłowym czerpią prawdziwą satysfakcję i radość z tego, jak ich potrawa smakuje, jaki ma aromat i jak prezentuje się pod względem estetycznym. Ten sposób wiąże się z celebrowaniem jedzenia i tworzeniem specjalnego klimatu wokół posiłków.

To co? W jakim stylu Ty jadasz?