WIELKANOC BLISKO I DALEKO

Święta Wielkanocne już za pasem. Na naszych stołach znów zagoszczą jajka, chrzan i kiełbasa, a dom wypełni się zapachem białego barszczu. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak te same święta są obchodzone w innych krajach? Zaraz Wam to przybliżymy.W wielu miejscach na świecie Święta Wielkanocne są dużo ważniejsze niż Boże Narodzenie. Przygotowuje się przemarsze, procesje, spotkania z przyjaciółmi i rodziną, gdzie nie może zabraknąć charakterystycznych dań. Wszędzie oczywiście główną rolę odgrywa jajko, jednak inne potrawy różnią się w zależności od tradycji danego kraju.

W Grecji tradycją jest pieczenie specjalnego chleba, który ozdabia się później kolorowymi jajkami zabarwionymi wcześniej na czerwono. W dzień Wielkiego Piątku Grecy spożywają zupę przyrządzoną z pasty sezamowej i cebuli zamarynowanej w occie, zaś po północy z soboty na niedzielę gotują zupę z baranich podrobów, takich jak płuca, serce i wątroba.

Portugalczycy przygotowują się do świąt bardzo długo. Tradycyjną potrawą tych dni jest folar - placek, który przyrządza się tylko raz w roku. Można podawać go na dwa sposoby, na słodko jako deser lub na słono nadziewany wieprzowiną, szynką lub drobiem. Niezwykle popularnym przysmakiem tego regionu świata jest również solony i suszony dorsz, który od wieków króluje na świątecznych stołach helleńskiej krainy.

Wielkanoc to ważne święto również poza Europą. Mieszkańcy Kamerunu raczą się w tym czasie pieczonym ryżem z wołowiną lub kurczakiem. Bliski Wschód dla odmiany słynie z indyka lub kurczaka faszerowanego orzechami i ryżem, ale na ich stołach nie może zabraknąć tradycyjnych ciasteczek ma’amoul wypiekanych z semoliny, nadziewanych pistacjami lub daktylami a następnie polewanych lukrem.